HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Telge Bostäder strandar hyresförhandlingar

Södertälje Telge Bostäder och Telge Hovsjö kräver 3,2 procent i hyreshöjning. Men Hyresgästföreningen säger nej. Nu strandar bostadsbolagen hyresförhandlingarna och låter Hyresmarknadskommittén avgöra tvisten.

Hyresförhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och de tre bolagen Telge Bostäder, Telge Hovsjö och Telge Fastigheter, som förhandlas tillsammans, har pågått sedan årsskiftet. Men parterna kommer inte överens om hur höga hyrorna ska vara för de cirka 10 000 hyresgästerna.

Nu väljer bolagen med dess vd, Juan Copovi Mena i spetsen att stranda förhandlingarna och låta tvistlösningsorganet Hyresmarknadskommittén, HMK, avgöra frågan. Det betyder att hyresgästerna får mer än ett halvårs retroaktiva hyreshöjningar eftersom bolagen vill höja hyran från första januari 2018.

Läs ocksåHyresgäster i Lund överklagar hyresförhandling

– Vi kräver 3,2 procent i snitt och vi backar inte från det och när Hyresgästföreningen inte vill höja mer än 0,8 så bestämde vi oss för att gå till HMK, säger han.

Han berättar att bolagen vill höja mellan 1 till 5 procent beroende på område, minst i områden som Saltskog och Ronna och mest i till exempel Grusåsen och Enhörna.
– Vi behöver höja så här mycket för att kunna hålla en bra standard och bra nivå på underhållet av våra fastigheter, säger Juan Copovi Mena, vd i bolagen.

Vad gör ni om ni inte får igenom kravet?
– Om vi inte får vettiga höjningar är risken att vi är tvungna att göra lite mer vid upprustningar i lägenheterna för att få ekonomi i bolaget. Men det drabbar ju de hyresgästerna, säger han.

Läs ocksåFörhandlingar i Stenungsund har kört fast

Madelaine Hällgren, ordförande i Hyresgästföreningen Södertälje/Nykvarn, tycker det är trist att frågan ska avgöras av HMK.
– Men vi kan inte gå med på 3,2 procent, det är för högt, säger hon.

Läs också Mariehus höjer mest i Västsverige Fortfarande låst läge i Eskilstuna 10 400 telgebor får höjd hyra med 2,25 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.