Annons

Tennis ger sömnlösa nätter

Båstad ​Tennisveckan i Båstad är lika med fest i dagarna sju för partyprissar från hela landet. Men för många Båstadbor innebär festen snarare sju dygn av sömnlöshet och förstörda rabatter.

─ Grannen har hyrt ut huset en vecka och så flyttar det in 25 personer i varierande ålder och festhumör. Då kan det bli problem, säger Evalena Agertoft, jurist vid Hyresgästföreningen i norra Skåne.
Hon är en av dem som så gott som varje år under tennisveckan tar emot samtal från båstadsbor som blir störda av sina grannar.
─ Förra året ringde en villaägare som blev otroligt störd av grannens hyresgäster – de använde bland annat hans trädgård som toalett.

Annons
Vad kan du ge för råd till den som blir störd?
─ Bor man i hyreslägenhet och störs av grannarna ska man vända sig till sin fastighetsägare. Man har ju rätt att kunna sova på natten, och kanske kan man ha rätt till nedsättning av hyran. Men det är inte helt enkelt; först måste man konstatera vad som ska betraktas som störningar, och sedan ska man kunna styrka att man blivit störd.
Är man själv villaägare och blir störd av grannens tillfälliga hyresgäster finns det däremot inte så mycket att göra.
─ Då är det ju du själv som är fastighetsägare och det finns ingen att vända sig till. Mitt råd är att helt enkelt ringa polisen om du blir störd, säger Evalena Agertoft.
Många ringer också och undrar över hyran. Under tennisveckan kan en lägenhet kosta upp emot 15000 kronor och en villa ännu mer.
Är det okej att ta så mycket betalt?
─ Ja, det är ju avtalsfrihet som råder. Har du ett hyresavtal för en längre tid kan du alltid begära att hyran ska omprövas efter sex månader – men här gäller det ju bara en vecka och då finns det ju inget att ompröva.
För att få hyra ut en hyreslägenhet i andra hand – om så bara för en vecka – krävs att du har fastighetsägarens godkännande först.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Lämnade alla kranar öppna – nu vräks hyresgästen efter flera översvämningar Trakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda" Trodde grannarna var KGB-agenter som stal och rullade svarta föremål – tvingas flytta Hög musik och krossade fönster - nu tvingas mannen flytta: "Ville ge honom en chans" Ewas bullerfasa fortsätter – värden och gymmet skyller på varandra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.