Annons

Tibrobyggen slopar krav

Tibro Mikael Wallin tog hjälp av Hyresgästföreningen och bestred Tibrobyggens krav när han skulle flytta. "Jag är glad att jag fick rätt, men undrar om jag är den ende som drabbats".

500 kronor för en blomsterbård på väggen och lika mycket till för en fläck på tapeten. Det var vad Tibrobyggen krävde av Mikael Wallin när han flyttade ut ur lägenheten på Brittgården i Tibro.

– Misstaget var att jag skrev under protokollet och på det viset godkände skadorna. Det skulle jag aldrig ha gjort, säger han.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

För Mikaels del slutade dock historien lyckligt. Med Hyresgästföreningens hjälp bestred han kravet och fick rätt.

– Självklart ska man betala om man orsakat en skada. Men bården på väggen var fackmannamässigt uppsatt och fläcken ser jag som normalt slitage, säger Mikael, som dessutom upplevde själva besiktningen som rörig.

– Tibrobyggen bytte besiktningstid vilket gjorde att jag inte kunde vara på plats själv. Efteråt räckte de fram ett protokoll som jag i all hast skrev under. Jag fick känslan av att de stressade fram både besiktning och protokoll, säger hyresgästen Mikael.

Annons
Läs ocksåParkett och dörr 52 000 kronor dyrare när hyresgästen vägrade betala

På Tibrobyggen står man fast vid att skadorna borde betalas av Mikael. Ändå väljer man alltså att stryka skulden. Något som Annelie Larsson på Tibrobyggen förklarar så här:

– Dels glömde jag att meddela vår ekonomiavdelning att det fanns ett bestridande. Vilket gjorde att kravet felaktigt gick vidare till inkasso. Och dels rör det sig om så lite pengar, endast 1 000 kronor, att vi väljer att avskriva ärendet.  

Att besiktningen skulle ha hastats fram håller hon inte med om.

Läs ocksåTänk på det här under lägenhetsbesiktningen: Då ska du inte underteckna värdens protokollbesiktning lägenhet hyresrätt

– Vi är professionella och följer en mall. Sedan kan förstås en hyresgäst ibland göra en annan bedömning, säger Larsson.

Annons

Hanna Olausson är jurist på Hyresgästföreningen och den som hjälpte Mikael Wallin att bestrida Tibrobyggens krav.

– Visst var det en försvårande omständighet att Mikael skrivit på protokollet. Men den här historien visar ju att det behöver inte vara kört för det, säger hon och fortsätter:

– Det man bör tänka på är att alltid vara med vid besiktningen, se till att man förstår vad man skriver under och begära en kopia av protokollet. Dessutom är det viktigt att besiktningen verkligen sker på själva utflyttningsdagen.

Fakta: Tänk på det här innan du lämnar din lägenhet

Dokumentera lägenhetens skick innan du flyttar ut. Exempelvis genom fotografier.
Besiktning ska ske den dag du flyttar ut. Inget annat datum är relevant.
Läs igenom protokollet noga. Om du känner dig osäker, be att få återkomma med underskriften. Ingen kan tvinga dig att skriva under direkt.
Kräv att eventuella ekonomiska anspråk ska anges, innan du skriver på.
Begär en kopia av protokollet.
Det är hyresvärdens sak att bevisa vem som orsakat en skada.
Alla har rätt till ett normalt boende. Det vill säga, normalt slitage är inget man ska behöva betala extra för. Barns klotter eller kattens klösmärken på tapeten är dock inte normalt slitage.

Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Robin skulle skriva på vid besiktningen – utan att få läsa värdens protokoll: ”Hade kunnat kräva mig på 80.000” Miljonprogrammens hissar har gjort sitt - nu ska de bytas ut Bostadsförmedling: Ta inte med familjen på lägenhetsvisning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.