Annons

Tidigare fackordförande: ”Vision vill lyxrenovera för att höja hyran”

Stockholm Striden kring renoveringen av fackförbundet Visions fastighet vid Gärdet i Stockholm fortsätter. I nästa vecka inleds förhandlingar i hyresnämnden. "Vision vill lyxrenovera huset för att kunna höja hyrorna kraftigt," säger förbundets tidigare ordförande Sture Nordh som bor i en av husets lägenheter.
Sture Nordh, tidigare fackordförande.
Foto: Mikael Bergling
"För att kunna höja hyrorna rejält tänker de följa katalogen för så kallat standardhöjande åtgärder. Det handlar om lyxrenovering," säger Sture Nordh, tidigare fackordförande. 

Strax efter klockan nio på tisdag i nästa vecka är det tänkt att förhandlingen ska börja i hyresnämnden på Sicklastråket 1 i Nacka.

– Jag kommer självklart vara på plats, säger en mycket upprörd Sture Nordh som under flera år var ordförande i Visions föregångare SKTF (Sveriges kommunaltjänstemannaförbund) och senare även TCO-ordförande.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Bostadsfastigheten byggdes i slutet på 1950-talet, ligger alldeles vid Gärdet i Stockholm och består av 18 lägenheter fördelade på sex våningsplan. Boende berättar att huset och lägenheterna är i behov av viss renovering, bland annat stambyte, nya elledningar och en allmän uppfräschning.

”Handlar om lyxrenovering”

Fastighetsägaren, fackförbundet Vision, vill dock göra betydligt mer, bland annat byta ut alla kök inklusive vitvaror för att få en enhetlighet, lägga in parkettgolv i alla rum utom i badrummen och installera golvvärme och takdusch. Även lägenheter som nyligen renoverats ska omfattas av omgörningen.

Kök och badrum
Fackförbundet Vision vill byta ut alla kök och installera golvvärme och takdusch.

– För att kunna höja hyrorna rejält tänker de följa katalogen för så kallat standardhöjande åtgärder. Det handlar om lyxrenovering, säger Sture Nordh.

Men kräver inte ett stambyte att exempelvis kök och badrum byts ut?

– Nej. Vi har anlitat expertis som undersökt stammarna och visat att det går att göra stambyte utan att slänga ut fullt fungerande inredning.

Annons

Lägenhet i gott skick

I inlagor till Hyresnämnden bestrider en majoritet av de boende fastighetsägaren planer och hävdar bland annat:

  • De yrkade åtgärderna strider mot det allmänna hyresgästintresset, varför det är oskäligt att åtgärderna genomförs.
  • Lägenheterna är redan i gott skick.
  • Syftet med en del av åtgärderna är framför allt att möjliggöra en kraftig hyreshöjning.
  • Vision har brustit när det gäller att informera hyresgästerna.
  • De boende har inte fått möjlighet att påverka vilka åtgärder som ska genomföras.
  • Vision har som fastighetsägare varken velat samråda med hyresgästerna eller de boendes samrådsgrupp.

Ordförande vill inte svara på frågor

Visions ordförande Veronica Magnusson, som häromveckan även utsågs till förste vice ordförande i TCO, vill inte ställa upp på en intervju och berätta om hur hon ser på hyresgästernas kritik och hur de har behandlats.

Veronica Magnusson, ordförande i fackförbundet Vision
Veronica Magnusson, ordförande i fackförbundet Vision.

I sin senaste hållbarhetsrapporten betonar förbundet dock att man vill ”vara del av den nödvändiga klimatomställningen och att man ”fortsätter att arbeta aktivt för att minska vår klimatpåverkan.”

”Ska arbeta för att vara hållbar och klimatsmart”

Enligt sin fastighetsstrategi ska Vision som fastighetsägare ”arbeta för att vara hållbar och klimatsmart”. Fastigheterna ska förvaltas genom ”förvaltningsplaner baserade på ett livscykelperspektiv”.

På sin hemsida skriver förbundet att den planerade renoveringen av huset vid Gärdet görs för att fastigheten ska vara ekonomiskt och miljömässigt hållbar på sikt och att förbundet vill se en ”gemensam standard på alla kök i syfte att minimera underhåll, minska antalet felanmälningar och vara trygga i att lösningarna är långsiktigt hållbara”. De nuvarande köken ska ”demonteras på ett varsamt sätt och sedan återbrukas i andra fastigheter”.

”Årets gröntvättare”

Det sistnämnda tror inte föreningen Renoveringsraseriet på. Häromveckan utsåg den fackförbundet Vision till ”Årets gröntvättare” Priset delas ut till fastighetsägare som gärna lyfter fram sin hållbarhetsprofil samtidigt som de renoverar i onödan vilket leder till ökat klimatavtryck.

– Vision uppger bland annat att köken ska monteras ned varsamt och därefter sättas in någon annanstans. Men de kan inte säga när det ska bli av, i vilken fastighet eller varför, säger Renoveringsraseriets ordförande Alfred Skogberg.

Annons
Läs ocksåFörre fackordföranden rasar mot fackförbundets lyxrenovering av hans hyreshus: "Gör ont i mitt hjärta"

Varför tror du att Vision gör så här?

– För att kunna höja hyrorna och tjäna mer pengar. Allt annat prat är bara bullshit.

– Jag tycker att det är extra beklämmande att det är ett fackförbund som agera så här. Och när de gör det, bör de åtminstone öppet stå för vad de vill göra i stället för att komma med förskönande påståenden.

Läs ocksåÖver 300 kök från 60-talet kan rivas – trots ny policy för hållbarhet: "Helt orimligt"kvinna i kök

Sture Nordh berättar att han och flera av grannarna i dagarna ska träffas för att förbereda sig inför förhandlingen i Hyresnämnden.

– Vi ska med hjälp av företrädare för Hyresgästföreningen bland annat gå igenom vår argumentering.

Läs också Ulf och Charlotta la 1 miljon ur egen ficka på sitt kök – nu vill värden riva ut det Per krävs på skyhög hyreshöjning och 90 000 i retroaktiv hyra: "Har inte råd" Hyreschock kan driva bort äldre – Leena, 77, väntas få 3 500 kronor i höjning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.