Annons

Timmy ringer på 8 000 dörrar om året

Boxholm Två tryck på dörrklockan och en knackning. Så låter det när Timmy Sjöberg ringer på ännu en dörr i ett trapphus i Boxholm. Han är en av Hyresgästföreningens medlemsvärvare. Följ honom en dag på jobbet.

Det är en kall kväll i Boxholm. Mörkret har fallit och folk börjar komma hem från jobbet. För Timmy Sjöberg har arbetsdagen dock bara börjat. När fotografen och Hem & Hyra ansluter har han hunnit knacka dörr i ett par uppgångar på Dalgårdsgatan. Han går in i en ny uppgång, tittar på skylten som talar om vilka som bor i lägenheterna och jämför med uppgifterna han har med sig i surfplattan.

– Här kan jag bland annat se vilka som är medlemmar, vilka som inte är det och vilka vi har knackat på hos tidigare.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det bär i väg upp till översta våningen för att ringa på hemma hos Mariette Ljungblad.

– Det känns att flåset inte är som det brukar, säger Timmy som gör sitt första arbetspass efter att ha varit hemma med en dunderförkylning i ett par veckor.

Mariette har maine coon-katten Nisse i famnen när hon öppnar. Hon har varit med i Hyresgästföreningen tidigare och behöver ingen övertalning för att gå med på nytt.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

– Det är väl på sätt och vis bra att värvarna kommer och ringer på. Jag har faktiskt inte haft besök av någon tidigare.

Hade du öppnat dörren om någon annan än Hyresgästföreningen hade knackat på?

– Nej, andra brukar inte ha något bra med sig, säger Mariette.

Grannen är inte lika glad åt besöket. Han lyssnar visserligen på vad Timmy har att säga, men vill inte bli medlem. Timmy ringer i stället på en annan dörr. En hund börjar skälla på andra sidan och efter två ringningar på klockan öppnar matte.

Läs ocksåFettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bortTill vänster en fettklump i Norrköping som väger över 40 ton. Till höger Andreas Ahnström, Tekniska verken, som inspekterar i en pumpstation.

– Det var inte meningen att jaga upp hunden, inleder Timmy.

Den här gången blir det inte heller napp. Kvinnan lyssnar helt kort, men säger att hon inte har råd att vara med i föreningen eftersom pensionen är för låg. Svaret blir detsamma från Sebastian Johandy i trappuppgången intill.

Vad hade behövts för att få dig att tacka ja?

Annons

– Bättre ekonomi. Det är bara det som sätter emot, förklarar han.

Det är inte svårt att förstå varför folk öppnar dörren och lyssnar på vad Timmy har att säga oavsett om de vill gå med eller inte. Han är lugn och låter trevlig. Västgötskan är faktiskt väldigt charmig.

Hur kommer det sig att du blev medlemsvärvare?

– Jag var lagledare på Volvo i Skövde innan det här och var sugen på att prova något nytt. En god vän arbetade som värvare, så jag bestämde mig för att testa. Det var fem år sedan.

Arbetet är helt och hållet provisionsbaserat och arbetstiderna obekväma. Det passar inte alla, men Timmy trivs.

– Nackdelen är att jag inte kan vara hemma och mysa med min sambo Malin och våra barn på kvällarna. Samtidigt så innebär det att barnen inte behöver gå upp så tidigt för att stressa i väg på morgonen eftersom jag är hemma.

Att endast ha provision, är det ett orosmoment?

– Bara om man väljer att se det så. Jag vet ju att det fungerar. Vissa kvällar går bättre, andra sämre. I slutändan brukar resultatet alltid bli bra.

Det Timmy gillar bäst med jobbet är att träffa folk.

– Det finns så många olika personligheter. Jag vet ju aldrig vem som öppnar.

Annons

Ibland blir det längre möten där de kommer in på stickspår. Som fotboll. Timmy följer Tottenham Hotspurs matcher slaviskt.

Kan folk vara otrevliga?

– Det händer, men det är sällan. Jag får ju träffa folk av alla de slag. Någon gång kan det vara en psykiskt sjuk människa eller en missbrukare som öppnar dörren.

Det märkligaste han har varit med om var en tjej som stack ut ett samurajsvärd genom glipan i dörren.

– Då blev jag förstås lite fundersam, men det var ingen fara när jag väl hade presenterat mig.

I en uppgång ringer Timmy på dörren hemma hos Peter Andersson. Han veckopendlar från Mariestad och tar sig tid att bli inskriven i Hyresgästföreningen trots att han är på väg ut.

– Det var bra att ni knackade på för jag hade nog inte tagit kontakt själv, säger han och skrattar så det bullrar i trapphuset.

När vi har sagt adjö till Peter frågar jag Timmy vad som krävs för att det ska gå bra när han är ute och knackar dörr.

– Ju fler personer och olika typer jag träffar, desto bättre blir jag på att läsa av folk. Sedan är det ju bra om man är glad, positiv och utvilad.

Fakta: Så många medlemmar rekryteras

Hyresgästföreningens medlemsrekryterare träffar fler människor än de flesta. De talar med cirka 20–40 hyresgäster per dag. På ett år ringer en rekryterare på omkring 8 000 dörrar.

Så här många nya medlemmar värvades under 2016:
Linköping: 1 259
Kinda-Ydre: 67
Mjölby-Boxholm-Ödeshög: 221
Motala-Vadstena: 349
Åtvidaberg: 54
Norrköping-Söderköping: 1 364
Finspång: 161
Valdemarsvik: 35
Gotland: 454
Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.