Annons

Tio dagar utan värme i iskylan – värden vägrar svara i telefon

Mellerud Barnen springer runt med fleecetröjor och varma kläder. I tio dagar har familjen Swaid stått utan värme i sin lägenhet i Åsensbruk. Hyresvärden har inte fixat problemen, men när Hem & Hyra kontaktar Melleruds kommun lovar de att agera.
Foto: Kajsa Wedberg
"Ska vi frysa ihjäl?" Den frågan ställer sig familjen i dalsländska Åsensbruk. Sedan 1 februari är värmen avstängd. Barnen Catrene och Aous fryser och mamma Sanaa Almabrok och pappa Ousama Swaid är oroliga över familjens situation.

När det var 12 grader i lägenheten i fredags och temperaturen utomhus sjönk ner mot dryga 15 minus, då ryckte grannen in och fixade ett par fristående elelement. Det betyder att temperaturen dagtid nu är någorlunda dräglig.

Men samtliga fasta element i lägenheten är iskalla. Trots återkommande samtal till hyresvärden Bernt Fredriksson i Bengtsfors har han inte agerat. Han klickar bort samtalen och svarar inte på sms.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi har försökt få tag på honom och när vi inte lyckades ringde vi först polisen. De sa att de inte har med detta att göra, berättar Ousama Swaid, och tar upp tvåårige sonen Aous knät medan femåriga Catrene trycker sig intill mamma.

Socialtjänsten: ”Köp egna element”

Familjen kontaktade även Melleruds kommuns socialtjänst för att få hjälp när de kände att temperaturen sjönk oroväckande snabbt i bostaden.
Där fick de rådet att gå och köpa elelement och skicka kvittot till hyresvärden.

Tandläkaren Ousama Swaid och veterinären Sanaa Almabrok flydde från krigets Syrien. De trodde att de funnit tryggheten i den lilla dalsländska orten Åsensbruk. De bor i en tvårummare som är ganska nyrenoverad. Det är nya fönster och badrummet renoverades i somras.

Läs ocksåKalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månadenKvinna som står utanför ett hyreshus. En röd balkong syns i bakgrunden. Det är snö på marken.

Allt skulle kunna vara precis så bra som de drömt om, men utan värme känner de ingen trygghet. Nu vill de bara flytta härifrån.

Tvåårige Aous Swaid får ha fleecetröja på sig inomhus när han leker. I tio dagar har familjen inte haft någon värme på sina element i lägenheten. Och ute är det ner mot 15 minusgrader.

Ousama berättar att han jobbar på ridklubben och det betyder mycket utomhusjobb. Då är det jobbigt att komma hem till en kall lägenhet, där barnen fryser.
Elelementet i hallen surrar hela tiden. Men mamma Sanaa Almabrok säger att de inte har det på under nätterna, då de är oroliga att det ska bli överhettat.

Tack vare grannen har familjen nu fått låna några element, för de tror inte att hyresvärden står för den utgiften även om de skickar kvitton.

Läs ocksåKall lägenhet? Känsliga grupper har rätt till ett varmare hemBild på termometer som visar 14,9 grader, samt en bild på Ylva Eriksson från Folkhälsomyndigheten.

Det har varit kallt i lägenheten tidigare och när familjen påpekade detta för sin hyresvärd genom att skicka en bild av termometern dök han upp efter några dagar. Då var det inte längre lika kallt i bostaden och familjen försökte förklara att det var bättre. Bernt Fredriksson ska då ha sagt att de inte fick kontakta honom så länge det inte var under 17 grader i lägenheten.

Annons
Kallt sedan 1 februari

Men från den 1 februari har de ingen värme alls. Handuksvärmaren i det nyrenoverade badrummet är lika kall som elementen.

– Vi har pratat med de andra som bor i huset och de har värme, säger Ousama. Varför är det så kallt hos oss?

Sanaa berättar att barnen blivit så sjuka att de fått stanna hemma från förskolan och det är svårt att bli frisk i den där kyliga bostadsmiljön. Sana säger att hon tyckte det var svårt att ge barnen god omvårdnad när det är så kallt.

Sedan 1 februari är elementen i lägenheten iskalla. Ousama Swaid har sökt värden ett 30-tal gånger utan att få hjälp. ”Nu vill vi bara flytta härifrån”, säger han.

Dessutom märker de av föräldrarnas oro och frustration över situationen.

– Ja, Catrene är tycker det är otäckt och är rädd, säger Sanaa.

Enligt Folkhälsomyndighetens riktlinjer ska det vara minst 20 grader varmt i en lägenhet. Temperaturen ska tas någon meter in i rummet, en bit ovanför golvet.

– Här var det 12 grader innan vi fick låna elelementen, säger Ousama.

Övriga hyresgäster i Bernt Fredrikssons hus i Åsensbruk har värme i sina lägenheter.

När Hem & Hyra kontaktar hyresvärden, Bernt Fredriksson, ägare till Byggtjänst/Fastigheter i Bengtsfors svarar han genast. När jag presenterar mig som reporter och ställer frågan vad som hänt i lägenheten i Åsensbruk och varför familjen inte har någon värme vänder tonläget genast.

Annons

Bernt Fredriksson svarar :
– Jag har ingen aning. Det får du fråga dem. Tack och hej.

Sedan klickar han bort samtalet. Vid ytterligare ett försök att ringa honom klickar han bort utan att svara.

Frågorna Hem & Hyra hade velat ha svar på av Bernt Fredriksson är dessa:

  • Varför har familjen så kallt i sin lägenhet?
  • Varför har du inte sett till att de får värme i sin lägenhet?
  • Har du på något sätt gjort så att värmen är avstängd i bara familjens lägenhet, eftersom alla andra har varma element i huset?
  • Kommer familjen att få avdrag på sin hyra under tiden de varit utan värme?
  • Är du inte rädd om lägenheten? Vad händer om den vattenburna värmeledningen fryser sönder?
  • Om familjen hittar en ny bostad, slipper de då sin uppsägningstid på tre månader?

Hem & Hyra har sökt socialtjänsten i Melleruds kommun, men inte fått något svar. Men Melleruds och Bengtsfors miljö-kontor svarar och tjänstepersonen där lovar att agera omgående.

Hen säger att det kommer att ske ett försök att få tag på hyresvärden genast. Men lyckas inte det, så kommunen omgående se till att familjen får dräglig värme i sin bostad.

– Något måste göras, snabbt. Jag kan inte säga exakt vad vi gör, men jag lovar att ta tag i detta direkt, säger tjänstepersonen.

Fakta: Så varmt ska det vara i bostaden
  • Om lufttemperaturen understiger 20 grader ska hyresvärden vidta åtgärder för att utreda det, eller höja värmen.
  • Lufttemperaturen mäter man 60 cm över golv och minst en meter från yttervägg.
  • Om hyresgästen har under 20 grader kan miljöförvaltningen förelägga hyresvärden att utföra en fackmannamässig utförd mätning av så kallad operativ temperatur.
  • Om hyresgästen hör till en känslig grupp är gränsen 22 grader. Till känsliga grupper hör personer som är något känsligare än normalt på grund av ålder, sjukdom eller funktionshinder.
Läs också Ingierdh fryser varje dag av kalldrag: "Det är sprickor i väggarna överallt" Om varmvattnet strular kan du ha rätt till sänkt hyra – Marita fick tillbaka 20 procent Hotande hyresgäst blev uppsagd – gjorde huset strömlöst och utan värme

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.