HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Tog 500 procent i överhyra för hotellverksamhet – vräks

Göteborg I flera år har paret hyrt ut sin centrala lägenhet genom Airbnb, bed and breakfast. Nu är det slut med de extra pengarna i fickan. Hyresnämnden går på värdens linje och vill att paret lämnar lägenheten redan i januari.
Kvinna som låser upp en dörr, pengar och Airbnb:s logga.
Uthyrning till bed and breakfast-gäster kan vara lönsamt, men kosta kontraktet om det sker utan hyresvärdens godkännande. En ny lag från 2019 gör att värden kan säga upp dig utan varning om du hyr ut utan lov, eller till överhyra.

Det hela började år 2014, då kvinnan registrerade en profil på uthyrningssajten airbnb. Sedan dess ska pengarna ha rullat in, enligt hyresvärden. I en granskning av hennes online-profil kan de se att kvinnan och hennes sambo hyrt ut för över 500 procent av den verkliga hyran.

Hyreskostnaden för en person i en natt har varit 1 300 kronor, vilket motsvarar en månadshyra på 39 000 kronor. Själva bor de i en villa 50 minuter utanför staden, något de förnekar då det är ett ”sommarhus” och del av ett dödsbo.

Läs ocksåHögre hyror och skenande räntor – då vill fler byta lägenhet: "Kan inte bo kvar"Inflationen ökar och matpriserna går upp. Nu vill många byta till billigare hyresrätter.

Den 1 oktober 2019 ändrades lagen så att hyresgäster inte längre kan komma undan svartuthyrning och överhyra genom att vidta rättelse – istället måste man i dag ha en giltig ursäkt för att ha brutit mot hyresavtalet.

Kvinnan hävdar att hon inte kände till att man måste ha godkännande av värden för att hyra ut, men nämnden går på hyresvärdens linje: syftet har varit att tjäna pengar på den olovliga hotellverksamheten.

Skyller på hundvakten

Hyresvärden har kunnat visa att uthyrningen skett genom incheckning online. Nyckeln har sedan lämnats ut genom ett kodat nyckelskåp. Kvinnans förklaring är att hon har detta nyckelskåp för att deras hundvakt ska komma in.

Den förklaringen köper inte nämnden – vid värdens koll hos Jordbruksverket visar det sig att hunden var flera år gammal när nyckelskåpet installerades. De kallar det istället för en ”efterhandskonstruktion”.

Hyresnämnden slår fast att kvinnan tagit ut en hyra som ”vida överstiger skälig hyra” och att ändamålet med lägenheten är bostad – inte hotellverksamhet. Senast i slutet av januari måste hon ha lämnat lägenheten, enligt beslutet. Ärendet är dock överklagat till hovrätten.

Läs ocksåDemonstration mot rekordhöga hyreskrav i BiskopsgårdenHyresgäster i Boskopsgården demonstrerar mot Willhems krav att få höja hyran med 10 procent. Willhem vill dessutom dra in pengarna till hyresgästernas samlingslokaler.
Läs också Hyresgäst dömd för koppleri: Väninnan skulle vattna blommorna - gjorde lägenheten till bordell Hyresgästen varnades för att hyra ut via Airbnb – kan tvingas flytta Största hyreshöjningarna i Storgöteborg: Härryda och Varberg ökar snabbast

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.