Annons

Tog 500 procent i överhyra för hotellverksamhet – vräks

Göteborg I flera år har paret hyrt ut sin centrala lägenhet genom Airbnb, bed and breakfast. Nu är det slut med de extra pengarna i fickan. Hyresnämnden går på värdens linje och vill att paret lämnar lägenheten redan i januari.
Kvinna som låser upp en dörr, pengar och Airbnb:s logga.
Uthyrning till bed and breakfast-gäster kan vara lönsamt, men kosta kontraktet om det sker utan hyresvärdens godkännande. En ny lag från 2019 gör att värden kan säga upp dig utan varning om du hyr ut utan lov, eller till överhyra.

Det hela började år 2014, då kvinnan registrerade en profil på uthyrningssajten airbnb. Sedan dess ska pengarna ha rullat in, enligt hyresvärden. I en granskning av hennes online-profil kan de se att kvinnan och hennes sambo hyrt ut för över 500 procent av den verkliga hyran.

Hyreskostnaden för en person i en natt har varit 1 300 kronor, vilket motsvarar en månadshyra på 39 000 kronor. Själva bor de i en villa 50 minuter utanför staden, något de förnekar då det är ett ”sommarhus” och del av ett dödsbo.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Den 1 oktober 2019 ändrades lagen så att hyresgäster inte längre kan komma undan svartuthyrning och överhyra genom att vidta rättelse – istället måste man i dag ha en giltig ursäkt för att ha brutit mot hyresavtalet.

Kvinnan hävdar att hon inte kände till att man måste ha godkännande av värden för att hyra ut, men nämnden går på hyresvärdens linje: syftet har varit att tjäna pengar på den olovliga hotellverksamheten.

Annons
Skyller på hundvakten

Hyresvärden har kunnat visa att uthyrningen skett genom incheckning online. Nyckeln har sedan lämnats ut genom ett kodat nyckelskåp. Kvinnans förklaring är att hon har detta nyckelskåp för att deras hundvakt ska komma in.

Den förklaringen köper inte nämnden – vid värdens koll hos Jordbruksverket visar det sig att hunden var flera år gammal när nyckelskåpet installerades. De kallar det istället för en ”efterhandskonstruktion”.

Hyresnämnden slår fast att kvinnan tagit ut en hyra som ”vida överstiger skälig hyra” och att ändamålet med lägenheten är bostad – inte hotellverksamhet. Senast i slutet av januari måste hon ha lämnat lägenheten, enligt beslutet. Ärendet är dock överklagat till hovrätten.

Annons

Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.
Läs också Så rundar Annie bostadskön - söker på egen hand: “Värdarnas krav helt orimliga” Anmäld 829 gånger för fejkboende – grannfejd avgjord i rätten: ”Allt är fabricerat” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.