Annons

Tolv grader inomhus

Lilla Edet ​När pannan gick sönder i ett hyreshus i Lilla Edet blev temperaturen snart minst sagt bister. – Jag lånade en byggfläkt som jag körde konstant i fem dygn, ändå fick jag bara upp temperaturen till 15 grader, säger hyresgästen Jonny Lundin.

​När vädret slog om till det mildare märktes det genast i fastigheten på Brodalsvägen i Lilla Edet. När Hem & Hyra hälsar på är det runt 19 grader hos Jonny Lundin. Varmare blir det inte här. Gamla dragiga fönster gör det omöjligt att få upp värmen. 

Nyligen gick dessutom pelletspannan sönder. Under fem dagar var det riktigt kallt i husets fyra lägenheter. Jonny Lundin mätte tolv grader. Han räknar med att byggfläkten han lånade kommer att gen en saftig elräkning och hoppas på ekonomisk kompensation från värden.
– Det borde vara en självklarhet, jag ska inte ens behöva vända mig till Hyresgästföreningen för hjälp, säger han.
Jonny flyttade ut de kallaste dagarna. Att ta hem sin fyraåriga dotter var inte att tänka på.
– Hon vill inte krypa omkring inne med ytterkläderna på!
Hos grannen Roger, som bor närmare pannan, var det 15 grader när det var som värst. Han och sambon härdade ut genom att ligga på soffan med duntäcke och raggsockar.
– Men man mår inte bra av att det är svinkallt när man går upp, säger Roger.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Jonnys hyra ligger på drygt 4 600 medan Roger och hans sambo betalar några hundralappar mindre för sin identiska trea. Enligt kontraktet ingår värmen.
– Jag hoppas att det ska vara mer än tolv grader! Med tanke på kylan så vet jag inte om jag stannar kvar här, säger Jonny som flyttade in så sent som i höstas. 

Annons

Miljöavdelningen i Lilla Edet har mätt lufttemperaturen i två lägenheter under ett dygn. Resultaten låg mellan 14 och 17 grader.
– Det är inte humant att behöva bo i sådan kyla och det är långt ifrån socialstyrelsens normer, säger miljöinspektör Angelika Samuelsson.
Efter mättillfället har pelletspannan reparerats. Kommunen kräver ändå åtgärder, för att se till att huset behåller en acceptabel inomhustemperatur och att inomhusmiljön är god.

 Bland annat måste följande åtgärdas inom en månad:
En OVK-besiktning (obligatorisk ventilationskontroll) ska beställas. Kommunen saknar protokoll för den senaste besiktningen, som skulle ha genomförts i december 2004.
Fönster och dörrar som saknar tätningslister ska tätas och dåliga tätningar ska bytas ut. Ägaren ska också förhindra kallras från vinden i alla lägenheter.

Annons
Läs ocksåKalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månadenKvinna som står utanför ett hyreshus. En röd balkong syns i bakgrunden. Det är snö på marken.

Inom en månad vill kommunen ha en skriftlig redovisning av åtgärderna, alternativt en åtgärdsplan.
Fastighetsägaren har avböjt att kommentera ärendet.

Fakta: Bostadsrättslagen ska skydda mot bulvaner

InomhustemperaturEnligt socialstyrelsen ska bostäder hålla en temperatur på mellan 20 och 24 grader. Den gränsen gäller vid mätning av så kallad operativ temperatur, där man förutom lufttemperatur också tar hänsyn till hur kalla väggarna är samt luftens fuktighet och genomströmning. Under 18 grader anses vara sanitär olägenhet. Kontakta miljöförvaltningen i din kommun för hjälp med mätning.På socialstyrelsens hemsida kan du läsa mer om inomhustemperatur.

Läs också Barnfamiljer betalar ockerhyror för fönsterlösa mini-ettor: "Bor i trånga utrymmen" Iskalla lägenheter – nu bävar hyresgästerna för värdens julledighet Kvinna anklagar grannar för att störa henne – blir själv anklagad för hotbrev Miljöförvaltningen: Övergivet hus skadar hyresgäster

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.