HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Toppchef köpte lyxvåning svart – nu kastas hon ut

Nyheter Den mycket kända toppchefen betalade miljonbelopp för svartkontraktet till en av Stockholms mest fashionabla lyxvåningar – med hjälp av en fastighetsstjärna och en före detta porrgrossist. Nu beslutar hovrätten att hon måste flytta ut.
Foto: Roger Rosenlund
Lyxvåningen ligger på en oerhört eftertraktad adress på Östermalm i Stockholm.
Förra våren hamnade ett minst sagt invecklat och uppseendeväckande ärende på hyresnämndens bord. Som Hem & Hyra tidigare berättat rörde det sig om ett miljondrama kring en lyxvåning på Östermalm, med en av Sveriges mest omtalade toppchefer som huvudperson samt en fastighetsstjärna, en tidigare porrgrossist och en känd advokat i birollerna.

Dramat inleddes för ett par år sedan, då hyresvärden Svenska bostäder insåg att allt inte stod rätt till med kontraktet för sjurummaren på anrika Grev Magnigatan i Stockholm. Den kvinnliga toppchefen hade i samband med att hon bytte till sig kontraktet för sex år sedan betalat cirka två miljoner kronor till ett par olika fastighetsförmedlare. Trots att det i Sverige är olagligt att betala för ett hyreskontrakt.

Nästa problem var att lägenheten hon använt för bytet tidigare missbrukats flitigt för så kallade skenbyten. Det vill säga att adressen står på pappret vid ett byte trots att det inte existerar något verkligt hyresförhållande.

Läs ocksåHögre hyror och skenande räntor – då vill fler byta lägenhet: "Kan inte bo kvar"Inflationen ökar och matpriserna går upp. Nu vill många byta till billigare hyresrätter.

Det hela såg heller inte bättre ut av att kvinnan i samband med bytet sålt sin bostadsrätt på Djurgården.

Svenska bostäder, som insåg att de blivit lurade av toppchefen, valde därför att säga upp hyresavtalet.

Under förhandlingarna i hyresnämnden nekade toppchefen blankt till såväl köp av svart kontrakt samt skenbyte. Svenska bostäder hade helt enkelt fått saken om bakfoten, hävdade hon. Den 266 kvadratmeter stora lyxvåningen var svårt eftersatt och pengarna hade i själva verket använts till en totalrenovering, utförd av den tidigare porrgrossisten – tillika en av Sveriges mest ökända värdar.

Läs ocksåJohannas ockervärd behöll egen nyckel: ”Åt vår mat och gick in i vårt sovrum”Bostadsbluffen har gjort Johanna Rehn mer vaksam. ”Nu har jag insett att man faktiskt måste vara lite försiktig. Man kan inte bara lita på att människor är goda. På den här bostadsmarknaden kommer folk att utnyttja en.”

”Skenbostaden” på Jungfrugatan på Östermalm hade i sin tur varit hennes riktiga hem en kortare tid, uppger kvinnan. Där hade hon bott tillsammans med den kände advokaten under en kortare romans, innan hon senare samma år återupptog sitt tidigare förhållande med fastighetsstjärnan. Det var alltså nu planen om att byta till sig lyxvåningen föddes.

Annons

De märkbart frustrerade hyresråden fick dock inte toppchefens invecklade pussel att gå ihop, varpå hyresnämnden beslutade att Svenska bostäders krav skulle bifallas och att kvinnan skulle flytta ut.

För Sara Björkeholm, Svenska bostäders juridiska ombud, råder det ingen tvekan om vad som har skett.

Läs ocksåSäljare krävs på 2,2 miljoner – sålde svartkontraktSvarthandel med kontrakt. Ett kontrakt undertecknas bakom en hand som håller en 500-kronors sedel.

– Ett skolboksexempel i skenbyte, säger hon.

Efter försäljningen av bostadsrätten på Djurgården hade toppchefen behövt någonstans att bo med sina två barn, resonerar Sara Björkeholm. Det är då skenbytet kommer in i bilden.

– Hon folkbokför sig på Jungfrugatan men flyttar aldrig dit, utan använder sig av kontraktet för att byta till sig sjuan på Grev Magnigatan, av den person som tidigare varit hårdporrgrossist och ”värsta värd”. För det bytet har hon betalat 2,4 miljoner kronor.

Annons

Nu har miljonbytet avgjorts även i hovrätten – och inte heller här håller toppchefens argument.

Hovrätten konstaterar att bytet utan tvekan skett i samband med en miljonbetalning. Våningen har visserligen renoverats, men att kostnaden för upprustningen skulle ha uppgått till ett så högt belopp som 2,4 miljoner anses inte rimligt. Ännu en uppgift som talar till kvinnans nackdel är att bolaget som anlitades för renoveringen inte har haft någon årsomsättning motsvarande två miljoner.

Vid en samlad bedömning anser hovrätten inte heller att toppchefen haft något verkligt hyresförhållande till byteslägenheten på Jungfrugatan – det var alltså tal om ett skenbyte.

Hovrätten ger toppchefen tre månader på sig att flytta ut. Beslutet kan inte överklagas.

Läs också Skyllde på otrohet för att slippa vräkning – gav upp i hovrätten Politiker anklagades för svartuthyrning - fick rätt genom 16 år gammalt löfte

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.