HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Trasiga lekplatser och farliga hissar i Hemblas hus i Märsta

Sigtuna Skruvar som sticker ut på gungleksak, hårda underlag på lekplatser och elva hissar som körts trots användningsförbud. Nu anmäler Hyresgästföreningen hyresvärden Hembla till Sigtuna kommun för bristerna.
Foto: Hyresgästföreningen
En gungleksak hade en vass skruv som stack rakt upp där barnen ska sitta.

När Hyresgästföreningen Region Stockholm var ute i Märsta för att kontrollera hissar och lekplatser i Hemblas fastigheter (före detta D Carnegie) på Mjölnergatan, Valstavägen och Tingvallavägen blev listan på brister lång.

Elva hissar kördes trots att det var användningsförbud på dem. (Den första juni fick samtliga hissar i husen körförbud eftersom de var obesiktade. De besiktades i slutet av juni och då fick de elva hissarna anmärkningar och fortsatt användningsförbud.)

Läs ocksåFN-rapportörer varnar för Hembla som fastighetsägare

Nödöppningsskruvar och klämriskskyltar som saknas och överlastskydd ur funktion var några av bristerna i de elva hissarna.

– De har kört dem hela juni, juli och delar av augusti trots kör­förbud. Jag blir tyvärr inte förvånad när det gäller Hembla, de visar gång på gång att de inte sköter sig som hyresvärd, säger Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen i Stockholm.

Elva hissar på Mjölnergatan, Valstavägen och Tingvallavägen i Märsta har körts i sommar trots användningsförbud.

Det var inte bara hissarna som hade brister. Underhållet av lekplatserna på gårdarna visade sig vara kraftigt eftersatt med trasiga lekställningar, gungor och hårda underlag.

– Att inte ens ha intresse av att skydda barnen mot olyckor är höjden av nonchalans, säger Bengt Öhman.

Hyresgästföreningen i Stockholm anmäler nu bristerna till Sigtuna kommun.

– De kör hissar trots att de har  användningsförbud och lekplatserna uppfyller inte de säkerhetskrav som gäller. Brister som ska åtgärdas omedelbart, säger Bengt Öhman.

Läs ocksåRegeringens svar till FN om "renovräkningar"

Sigtuna kommun är tillsynsmyndighet när det gäller lekplatser och hissar. När det gäller hissar kan kommunen kräva fastighetsägaren på en straffavgift, drygt 90 000 kronor per hiss som fått körförbud.

– Men det är oerhört sällsynt att en kommun kräver ett sådant vite, säger Bengt Öhman.

Hem & Hyra har tidigare berättat om en hyresvärd i Rågsved som krävdes på 1,4 miljoner i straffavgift efter att ha kört hissar med användningsförbud.

Läs också"Fastighetsspekulation på fattigas bekostnad"

I förra veckan var minst en hiss i regelrätt drift igen – hissen på Mjölnergatan 1, med bristerna åtgärdade och märket om att den var besiktad och godkänd uppsatt.

Hem & Hyra har försökt att nå Hembla för kommentar.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.