Annons

Trerummare 100 kronor dyrare i Tranemo

Tranemo Årets hyra för Tranemo Bostäder är nu klar. Hyreshöjningen blir 105 kronor för en lägenhet som i dag kostar 5 000 kronor i månaden.

Årets hyresförhandlingar klarades av efter par träffar. Överenskommelsen mellan Tranemo Bostäder och Hyresgästföreningen innebär att hyrorna höjs från årsskiftet med 2,1 procent.

Hyresgästföreningens förhandlare Magnus Elsing berättar att brist på underhåll är en viktig fråga för hyresgästerna.

– Våra medlemmar som har hört av sig till oss inför förhandlingarna har ofta pekat på att det finns ett underhållsbehov. Det får vi väga upp mot att bolaget arbetar aktivt för att minska de tomma lägenheterna, som leder till ökade inkomster, och att minska sina kapitalkostnader, säger han.

Inför förhandlingen hade Tranemo Bostäder begärt en hyreshöjning på 3,45 procent. Som skäl för sitt krav angav bolaget kostnadsökningar och att man vill behålla nivån för service och underhåll till sina hyresgäster.

Förhandlingen drog ut på tiden eftersom parterna väntade på Riksbankens beslut om räntorna, berättar Tranemo Bostäders ordförande Hans Anderson (C).

– Det slutade med att vi fick rätt båda två: Hyresgästföreningen var säkra på att räntan skulle sänkas och vi var säkra på att vår egen ränta inte skulle sänkas, säger han.

Men Hans Anderson är nöjd med resultatet och anser att Tranemo Bostäder kommer att klara sig.

– Vi får rätta munnen efter matsäcken, en förhandling är att ge och ta. Och förhandlingen har genomförts under en mycket bra samtalston, säger Hans Anderson.

Han betonar att under 2011 lyckades bostadsbolaget hyra ut fler lägenheter än tidigare och att trenden med minskad befolkningsmängd har vänt. Detta gör att Tranemo Bostäder ser positivt på framtiden.

– Och så har vi diskuterat med Hyresgästföreningen om ett ökat samarbete med boinflytande. Det ska bli spännande och är något som jag ser fram emot, säger Hans Anderson.

Hyran för parkeringsplatser och garage är oförändrad.

Fakta: Så har det gått

År         Krav         Uppgörelse              i procent   i procent

2012     3,4           2,1

2011     3,9           2,3

2010     1,6           0

2009     4,9           3,2

2008     3,6           2,2


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.