Annons

Trots fönsterbyte – det regnar fortfarande in

Kalmar Ett fönsterparti i Peter Kindgrens lägenhet byttes eftersom det regnade in. Men när höstregnen kom blev det minst lika blött inne som förut.
Fönstrena byttes ut i juni, men när höstvindarna kom trängde vattnet in i Peter Kindgrens lägenhet igen. Minst tre andra lägenheter i Läppstiftet är också drabbade.

Peter Kindgren bor hos Kalmarhem i det så kallade Läppstiftet på Varvsholmen i Kalmar. Dit flyttade han för ungefär ett år sedan. Redan på besiktningen innan han flyttade in upptäcktes fuktproblem. När det regnar och blåser hårt ifrån öster tränger vatten in genom fönstren som vetter ut mot Kalmarsund.

Ja, fortfarande. Trots att fönsterpartiet byttes ut i juni finns problemen kvar. Det regnar in, rejält, och minst tre andra lägenheter i huset är drabbade. Hos Peter Kindgren regnar det nu inte bara in vid fönstret utan även vid en balkongdörr.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Det regnade in för några veckor sedan. Då fick jag upp ett par stycken badlakan och en rulle papper.

Peter Kindgren berättar att han kontaktade Kalmarhems jour och att det kom en kille med handdukarna och att det även var han som upptäckte vattenläckan vid balkongdörren. Men var vattnet kommer ifrån är det fortfarande ingen som vet.

– Det har läckt in under flera år. Det är byggt med ytterligare säkerhet, det säger alla, men ändå tränger vatten in. Vad anledningen är? Alla står som frågetecken, säger Kalmarhems fastighetschef Niclas Ohlslöf.

Läs ocksåSå undviker du mögel – fyra riskplatser i lägenheten: ”Måste städa bort”Det finns olika sätt att stoppa möglet att växa till sig i lägenheten.

Kalmarhem har enligt honom varit i kontakt med andra bostadsbolag ibland annat Varberg och Malmö där det också finns höga hus med annorlunda arkitektur. De har samma problem. Men därmed går det inte att nöja sig. Kalmarhem har därför satt igång en utredning för att försöka hitta felet och ”akuttätar” samtidigt för att försöka slippa att det regnar in under vintern i de drabbade lägenheterna. Bolaget kommer att gå in och titta i samtliga lägenheter i huset för att eventuellt hitta fler drabbade hyresgäster. Det berättar Niclas Ohlslöf och säger att bolaget gör ”sitt yttersta”.

– Täta tak och täta fönster är det minsta man kan begära på 2000-talet, säger han.

Läget i Läppstiftet har diskuterats hos Kalmarhem och det ska åtgärdas.

Läs ocksåLa sin avföring i glasslådor – lät möglet ta över hela badrummet

– Fönstrena måste bytas. Det här är en ohållbar situation – det ska inte läcka in.

Annons

Så snart det går kommer en hög mobilkran att sättas upp för att täta som en akutåtgärd.

– Till våren troligen blir det totalt fönsterpartibyte, säger Nicklas Ohlslöf.

Peter Kindgren har mått riktigt dåligt av fukt och mögel i lägenheten, har fått blackout och blivit yr. Men det har ändå blivit bättre efter fönsterbytet.

– Mögellukten har försvunnit, det är väldigt positivt. Det kan ju ha varit lokaliserat till det här fönsterpartiet, säger Peter Kindgren.

Känner du något annat?

– Det är vid vissa vindar, när det blåser från öst. Det är en kemisk doft, men den är svårdefinierbar.

Men burspråket där vattnet kommit in använder Peter Kindgren inte.

– Nu har jag ingenting där, där ligger handdukar. Tanken var att jag skulle sitta där och jobba. Men det var inget roligt när det luktade mögel och nu kommer det vatten.

Annons

Peter Kindgren har skickat ett brev till Kalmarhem där om att han vill ha reducering av hyran. Någon sådan har han ännu inte fått.

Har du hört något?

– Nej, jag kan väl deponera pengar, så får vi se vad som händer. Jag har inte beslutat än hur jag ska göra.

Niclas Ohlslöf säger att det kommer att bli någon form av kompensation.

– Det regleras enligt men i nyttjanderätten. Någonting kommer att ske och vi måste komma överens med hyresgästerna. Vi är på gång med ett meddelande till kunderna.

Läs mer:

Ett år för att åtgärda läckan

Läs också Mikaela tvingades leva i mögel i månader utan att värden agerade: "Gigantiskt problem" Dolde mögelskadad lägenhet för hyresvärden – tvingas flytta: ”Som en bastu” Kommunen griper in: "Lägenhetsdörrarna var fulla av kackerlackor och sekret"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.