Annons

Turné med oväntade frågor

Västerbotten Vilka funderingar har hyresgäster utanför de stora städerna i Norrland? Är hyran eller underhållet den stora frågan?
Foto: Åsa Eriksson
Gertrud Nygren, Majbritt Ellebrink, Anki Strömberg, Sture Martinsson och Tommy Pettersson bemannade Hemresebilen under stoppet i Sveg

Det gäller att inte ta för givet, utan att ta reda på saker själv. Det är inte minst viktigt för Hyresgästföreningen i Norrland. Det finns trots allt människor som föreningen representerar utspridda över halva Sveriges yta.
– Vi har rejäla vita fläckar. Orter där vi har medlemmar, men ingen representation, säger Lars Baudin, Hyresgästföreningen i Norrland.
– Det är viktigt att vi når så många som möjligt.

Därav projektet Hemresan. Enklast förklarat att finns ingen representation, så får representationen komma dit. Kort och gott hyrdes en husbil och en turnéplan sattes ihop.
Det började i Pajala och sedan fortsatte resan till Jokkmokk, Storuman, Vilhelmina, Dorotea, Strömsund, Krokom, Sveg, Ånge, Stöde, Härnösand, Nordmaling och slutligen Vännäs.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Flera hundra medlemmar kom för att prata och inte minst dryfta frågor. Återkommande var kanske inte det man först tänker på som berör Hyresgästföreningens verksamhet. Det var tvärtom något mer nära problem.
– Det medlemmarna tog upp var oftast att det var svårt att nå hyresvärden och att det ofta tog tid innan åtgärder vidtogs. säger Lars Baudin.
– Med andra ord saker vi förmodligen inte fått veta om vi inte hade tagit oss ut till medlemmarna.

Hemresans budget var satt till knappt 150 000 kronor. Väl investerade pengar, menar Lars Baudin.
– Det är sådant här som visar hur viktigt det är för oss med så stora geografiska områden, att vi rör på oss. Att vi tar oss utanför storkommunerna, säger han
– Vi finns för alla medlemmar och då måste vi också visa det och se till att möta dem.

Annons
Läs också De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.