Annons

Två hyresmarknader i Sverige

Nyheter – En ny fri hyresmarknad bredvid den befintliga hyresmarknaden, är en tänkbar åtgärd, säger Hans Lind, professor i fastighetsekonomi. Hans Lind sitter med som expert i den statliga utredningen om hyressättning och allmännyttan.​
Professor Hans Lind föreläste på tidningen Fastighetsvärldens arrangemang Bostadsdagen i Stockholm under onsdagen.
Hans Lind är expert i Michaël Kochs utredning om dagens bostadspolitiska system strider mot EU:s konkurrensregler.
Han presenterade ”tänkbara åtgärder” för att råda bot på bostadsbristen, som han i och för sig ifrågasatte.
Så här ser idéerna ut:
En ny fri hyresmarknad för uthyrning av bostadsrätter och ägarlägenheter ska finnas parallellt med den befintliga hyresmarknaden.
Den fria hyresmarknaden ska ha marknadshyror och hyresgästerna saknar besittningsrätt.
Den reglerade hyresmarknaden kommer att fungera ungefär som i dag.
Daniel Liljeberg, sakkunnig hos bostadsminister Mats Odell, deltog också på Bostadsdagen.
Daniel Liljeberg signalerade en uppluckring av bruksvärdesprincipen i den statliga utredningens förslag som ska presenteras den 31 mars 2008.
– Ägarlägenheter kommer att införas på svensk bostadsmarknaden under den nuvarande regeringens mandatperiod, utlovade Daniel Liljeberg.
Hans Lind medgav att det visserligen kommer att bli en utbudschock av bostäder när bostadsrätter och ägarlägenheter får hyras ut till marknadshyra och att det då finns en risk för att det redan låga bostadsbyggandet av hyresrätter blir ännu lägre.
– Systemet med en fri och reglerad marknad finns redan i andra europeiska länder och fungerar bra. Vi kan relativt enkelt skapa detta även i Sverige redan i dag, sa Hans Lind.
– Marknadshyror i bostadsrätter har redan prövats och förkastats av en annan statlig utredning, säger Barbro Engman, ordförande i Hyresgästföreningen.
 

Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Boende ska skonas från hyressmäll - paus för "rättvisa hyror" Räddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Trodde lägenheten var uppsagd – tvingas betala 53 000 kronor Se upp – detta får din hyresvärd inte göra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.