HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Två hyresmarknader i Sverige

Nyheter – En ny fri hyresmarknad bredvid den befintliga hyresmarknaden, är en tänkbar åtgärd, säger Hans Lind, professor i fastighetsekonomi. Hans Lind sitter med som expert i den statliga utredningen om hyressättning och allmännyttan.​
Professor Hans Lind föreläste på tidningen Fastighetsvärldens arrangemang Bostadsdagen i Stockholm under onsdagen.
Hans Lind är expert i Michaël Kochs utredning om dagens bostadspolitiska system strider mot EU:s konkurrensregler.
Han presenterade ”tänkbara åtgärder” för att råda bot på bostadsbristen, som han i och för sig ifrågasatte.
Så här ser idéerna ut:
En ny fri hyresmarknad för uthyrning av bostadsrätter och ägarlägenheter ska finnas parallellt med den befintliga hyresmarknaden.
Den fria hyresmarknaden ska ha marknadshyror och hyresgästerna saknar besittningsrätt.
Den reglerade hyresmarknaden kommer att fungera ungefär som i dag.
Daniel Liljeberg, sakkunnig hos bostadsminister Mats Odell, deltog också på Bostadsdagen.
Daniel Liljeberg signalerade en uppluckring av bruksvärdesprincipen i den statliga utredningens förslag som ska presenteras den 31 mars 2008.
– Ägarlägenheter kommer att införas på svensk bostadsmarknaden under den nuvarande regeringens mandatperiod, utlovade Daniel Liljeberg.
Hans Lind medgav att det visserligen kommer att bli en utbudschock av bostäder när bostadsrätter och ägarlägenheter får hyras ut till marknadshyra och att det då finns en risk för att det redan låga bostadsbyggandet av hyresrätter blir ännu lägre.
– Systemet med en fri och reglerad marknad finns redan i andra europeiska länder och fungerar bra. Vi kan relativt enkelt skapa detta även i Sverige redan i dag, sa Hans Lind.
– Marknadshyror i bostadsrätter har redan prövats och förkastats av en annan statlig utredning, säger Barbro Engman, ordförande i Hyresgästföreningen.
 

Läs också Hyreshöjning 2022: Så mycket vill värdarna höja din hyra Kommunen som går mot strömmen - här startas en ny allmännytta Nybygget kostar halva lönen – på håret att Antonias familj har råd Hyran i nybyggen stiger – men helt fri hyressättning planeras Rikshems hyror klara i Uppsala

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.