Annons

Två tusen namn mot vinstuttagen

Norrköping Hyresgästföreningens kampanj mot vinstuttagen ur Hyresbostäder har samlat över 2 000 namn. I dag lämnades protestlistorna över till kommunen, men samtidigt får kampanjen kritik.
Foto: Susanne Lundbäck
Överlämning av protestlistorna i Norrköpings rådhus. Fr.v. Fredrik Bergqvist (M), Lars Stjernkvist (S) och Inga-Lill Pettersson, Hyresgästföreningen.

I snart två år har Hyresgästföreningen drivit kampanjen ”Ska det se ut så här”, som kritiserar Norrköpings kommun för att plocka ut för mycket vinst ur sitt bostadsbolag Hyresbostäder. Enligt föreningen borde pengarna istället stanna kvar i bolaget och gå till underhållsinsatser.

När nu kampanjen avslutas har föreningen lyckats samla in totalt 2 235 namnunderskrifter mot vinstuttagen. I dag lämnades protestlistorna över till kommunalrådet Lars Stjernkvist (S) och oppositionsrådet Fredrik Bergqvist (M).

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det kändes bra, de tyckte att vi hade fått ihop många namn. Vissa saker höll de med om, att det var fel att låta vinstpengarna gå till en idrottshall i Åby och ett LSS-boende och att pengarna istället ska gå till boendesociala satsningar, säger Inga-Lill Pettersson, ordförande i Hyresgästföreningen i Norrköping.

Har det varit lätt att få folk att skriva på?

– Ja, i helgen stod vi i Krokek och fick in 200 namn, sedan stod vi i Åby och fick 200 namn. Så det har gått väldigt lätt, men vi hade nog kunnat vara ännu duktigare på att få in fler namn, säger hon.

Annons
Läs ocksåNy satsning ska lyfta utsatta stadsdelar: "Det gäller att spräcka bubblorna"Två män står framför en byggnad i Klockaretorpet centrum.

Vad ska ske nu?

– Vi hoppas ju på, att nu när kommunen ska fatta beslut om budgeten, att man tar hänsyn till det vi har lämnat in i dag och inte plockar ut för mycket vinst nästa år.

Hur mycket vinst ska de få plocka ut då?

Läs ocksåNorrköpingshyror höjs med 5,3 procent: "Inget att bli lycklig över"Hyresgäst och Hyresbostäder i Norrköping

– Vi tycker ju att ungefär två miljoner vore rimligt, inte 15-20 miljoner som det har varit de senaste två åren och att pengarna går tillbaka till de boende. Man kan ju använda pengarna till att sänka hyran eller i alla fall inte höja den eller satsa på mer underhåll, säger Inga-Lill Pettersson.

Men kommunalrådet Lars Stjernkvist (S) är kritisk till hur Hyresgästföreningen drivit kampanjen mot kommunen.

Annons

– Jag tycker att det funnits väldiga överdrifter i den här kampanjen. Man tittar inte och jämför med hur det ser ut i grannkommunen och vilka vinster som tas ut där. Det man gör är att man framställer Hyresbostäder som ett sämre bolag, med sämre underhåll än de privata hyresvärdarna, och det håller jag inte med om, säger han.

Kommer ni att minska vinstuttagen ur Hyresbostäder nu?

– Nej, det kommer vi inte att göra. Vi anpassar uttagen till varje år och Hyresbostäder går så pass bra nu att det finns utrymme för att plocka pengar till boendesociala satsningar. Det vi kommer att skärpa är att vi ska bli bättre på att redovisa vad pengarna går till och att de ska gå till boendesociala projekt, säger Lars Stjernkvist.

Läs också Anitas värd vill höja hyran med 11 procent: ”Helt orimligt” Löser störningar med samtal: ”Vi tror inte man stör med flit” Flera renoveringar stoppas efter byggfirmans konkurs

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.