Annons

Tvist om parkettgolv avgjord i hovrätten

Tranås Det kan löna sig att som hyresgäst överklaga beslut i hyresnämnden. Ett Tranåspar har nu vunnit en tvist med deras hyresvärd, som inte ville renovera golven i deras lägenhet.
Foto: Thomas Jokiniemi
Hovrätten har beslutat att hyresvärden måste renovera golven hos Tranåsparet. Bilden visar inte det aktuella golvet.

Redan när paret flyttade in i lägenheten i Tranås för tio år sedan var golven, bland annat parkettgolv, i behov av underhåll. Det menar i alla fall paret. Hyresvärden är av motsatt åsikt och menar att golven var i gott skick vid deras inflyttning och är så fortfarande. Något underhåll har inte skett under de tio år som paret bott i lägenheten.

Tvisten hamnade i hyresnämnden för ett avgörande, där paret företräddes av Hyresgästföreningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men det blev ett trist besked för hyresgästerna: Hyresnämnden ansåg, efter att man varit på plats i lägenheten och synat golven, att golven inte var i så dåligt skick att det krävdes en helrenovering.

Annons

Hyresgästerna och Hyresgästföreningen gav sig dock inte. Beslutet överklagades till hovrätten, som gör en annan bedömning än hyresnämnden. Domstolen menar att det finns ett behov av underhåll, på grund av normalt slitage. Dessutom har värden inte gjort något golvunderhåll under de tio år som paret bott i lägenheten, påpekar domstolen.

Hovrätten ändrar hyresnämndens beslut och hyresvärden får nu tre månader på sig att genomföra underhåll av golven. Beslutet kan inte överklagas.

Annons
Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.
Läs också Risk för chockhyreshöjning efter renovering – Elin, 31: "De måste skämta!" När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.