Annons

Tvist om parkettgolv avgjord i hovrätten

Tranås Det kan löna sig att som hyresgäst överklaga beslut i hyresnämnden. Ett Tranåspar har nu vunnit en tvist med deras hyresvärd, som inte ville renovera golven i deras lägenhet.
Foto: Thomas Jokiniemi
Hovrätten har beslutat att hyresvärden måste renovera golven hos Tranåsparet. Bilden visar inte det aktuella golvet.

Redan när paret flyttade in i lägenheten i Tranås för tio år sedan var golven, bland annat parkettgolv, i behov av underhåll. Det menar i alla fall paret. Hyresvärden är av motsatt åsikt och menar att golven var i gott skick vid deras inflyttning och är så fortfarande. Något underhåll har inte skett under de tio år som paret bott i lägenheten.

Tvisten hamnade i hyresnämnden för ett avgörande, där paret företräddes av Hyresgästföreningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men det blev ett trist besked för hyresgästerna: Hyresnämnden ansåg, efter att man varit på plats i lägenheten och synat golven, att golven inte var i så dåligt skick att det krävdes en helrenovering.

Annons

Hyresgästerna och Hyresgästföreningen gav sig dock inte. Beslutet överklagades till hovrätten, som gör en annan bedömning än hyresnämnden. Domstolen menar att det finns ett behov av underhåll, på grund av normalt slitage. Dessutom har värden inte gjort något golvunderhåll under de tio år som paret bott i lägenheten, påpekar domstolen.

Hovrätten ändrar hyresnämndens beslut och hyresvärden får nu tre månader på sig att genomföra underhåll av golven. Beslutet kan inte överklagas.

Annons
Läs ocksåSkjutning i lägenhet – hyresgäst med bostad i Frankrike sägs uppSkottlossning, Sollentuna, Sollentunahem
Läs också Godsägarna krävde dubblerad hyra i nämnden: "Ville veta var taket går" Flera års slarv med hyran och varningar om uppsägning – så räddades ändå kontraktet Kommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad Rikshem krävde Abdullah på 140 000 kronor för nedrökt lägenhet – slipper undan med en bråkdel

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.