Annons

Ulla och Hjördis fixade seniorboende i Ödeshög

Ödeshög Deras tjat gav resultat. Efter att i många år försökt övertyga Ödeshögs kommun om att det behövs bostäder för äldre, så har Ulla Baugner och Hjördis Modigh flyttat in i sina nybyggda seniorlägenheter.
Foto: Jenny Knutsson
Ulla Baugner och Hjördis Modigh tycker att det är skönt att slippa ansvaret för snöskottning och trädgårdsskötsel.

Radhuslägenhetens ytterdörr öppnas och Hjördis Modigh hälsar välkommen. Stora delar av lägenheten syns redan från hallen, planlösningen är öppen. Det finns gott om plats för den som behöver rullator eller rullstol för att ta sig runt i hemmet.

Det behöver vare sig Hjördis Modigh eller hennes granne Ulla Baugner. Men de är realister, ingen vet vad som händer i framtiden. De bodde fram tills nyligen i var sin villa i Ödeshög. Både Hjördis och Ulla är över 80 år fyllda och trädgårdsskötsel och snöskottning kändes allt tyngre. Det började bli dags att flytta. Men vart skulle de ta vägen?

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Det största problemet med våra vanliga lägenheter är att det oftast inte finns hiss, säger Terese Ax, byggprojektledare hos kommunägda Ödeshögsbostäder som är ortens största hyresvärd.

Terese Ax är byggprojektledare hos Ödeshögsbostäder.

Hjördis och Ulla är engagerade i var sin pensionärsförening, PRO respektive SPF, som tillsammans med flera andra intresseorganisationer ingår i kommunens pensionärsråd. Där behandlas alla möjliga frågor som kan beröra äldre i Ödeshög. Behovet av fler bostäder anpassade för äldre kom upp redan för flera år sedan.

– Vi har hållit på med det här sedan 2014. Vi har tjatat och tjatat och försökt att få de styrande i kommunen att inse att det behövs ett seniorboende, säger Ulla.

Läs ocksåPå Freja behöver ingen sitta ensam – här är trion som får seniorerna att ställa sig i kö

Hon berättar att flera förslag kommit från olika håll under årens lopp, men alla har runnit ut i sanden. Men så småningom fick de gehör bland lokala politiker. Det beslutades att Ödeshögsbostäder skulle bygga 14 seniorlägenheter, fördelade på tre radhuslängor, på Ringvägen. Bolagets första nybygge på många år.

Hjördis och Ulla följde arbetet med spänning och i slutet av förra året flyttade de in.

– Det känns så bra att det här till sist kunde bli verklighet, tycker Ulla.

Annons
Läs ocksåStrulet på seniorboendet tog knäcken på Kristina - flyr och förlorar 27 års ködagarKristina Lundgren, i svarta kläder, glasögon och långt hår i en fläta, sitter sedd i profil vid ett stort vitt skrivbord med papper, kalender i läsplatta. I bakgrunden syns flyttkartonger i hörnen. Flytten till seniorboendet blev en besvikelse.

Men trots att de engagerat sig så hårt personligen för att bygget skulle bli av så beskriver de båda att det ändå var kämpigt att till sist ta beslutet att flytta.

– Känsla och förnuft är inte samma sak. Det var nog bra att det tog så lång tid att bygga för då hann jag vänja mig vid tanken, säger Ulla.

Hon betonar att hon trivs bra nu och inte har ångrat sig.

Hjördis tyckte att det var jobbigt att ta beslutet att flytta till en lägenhet hon inte sett i verkligheten.

– Det fanns ju bara ritningar, säger hon.

Finns det någonting som inte blev som ni tänkt er?

– Städskåpet är för litet. Jag får med nöd och näppe in dammsugaren, säger Ulla.

Annons
Ödeshögsbostäder beviljades två miljoner kronor i statligt investeringsstöd till bygget som kostade 36 miljoner.

Hyran ligger på cirka 6 000–7 500 kronor i månaden beroende på lägenhetsstorlek. Det är en hög nivå jämfört med Ödeshögsbostäders äldre lägenheter.

– Hyran är en viktig aspekt men inte allt. Jag som kommer från Stockholm från början tycker ändå att jag bor billigt här, säger Ulla.

Nu ser hon fram emot sommaren och att få plantera växter på uteplatsen.

I området finns också en gemensamhetslokal där hyresgästerna kan träffas för att kanske spela kort eller se på tv tillsammans. Det finns också en gemensam uteplats med grill.

– Där ska vi grilla i sommar! säger Hjördis.

Fakta: Detta är seniorboendet
  • Seniorboendet på Ringvägen i Ödeshög är ett så kallat 65-plusboende. Det betyder att någon i hushållet måste ha fyllt 65 år. I övrigt gäller vanliga hyresvillkor.
  • Samtliga lägenheter är i markplan och tillgänglighetsanpassade, med extra stora badrum och låga fönster så att även en sängliggande person ska kunna se ut.
  • Genomsnittshyran är 1 500 kronor per kvadratmeter och år.
Läs också Så länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 år "Seniorhus" garanterar inte äldreanpassning - Anna-Lena, 80, tvingades kämpa med entrén Ny värd för 19 hyresgäster i Ödeshög

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.