HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Underhållsbehov ger högre hyror i Boxholm

Boxholm Boxholmshus höjer hyrorna. Orsaken till höjningen på i snitt 2,37 procent är, enligt vd Fredrik Noaksson, ökade driftkostnader och ett fortsatt stort underhållsbehov.
Foto: Jenny Knutsson
Parkenområdet, det vill säga Dalgårdsgatan i Boxholm, är ett av de områden där större underhållsinsatser planeras framöver.

Höjningen trädde i kraft 1 april och berör de flesta av kommunägda Boxholmshus drygt 600 lägenheter.

Hyresgästföreningens förhandlare Håkan Dahlgren beskriver förhandlingarna som odramatiska och konstaterar att höjningen ligger ungefär i nivå med övriga kommunala värdar i länet.

Läs ocksåSå blir din hyra 2020 i Östergötland

— Jag tycker att nivån är en rimlig avvägning, säger han.

Uppgörelsen innebär att hyresgäster där hushållsel ingår i hyran får en höjning med 24 kronor per kvadratmeter och år medan höjningen för övriga blir 20 kronor. För de nybyggda lägenheterna på Gösvägen där det var inflyttning tidigare i år blir det ingen höjning alls medan de relativt nya bostäderna på Nygatan och Storgatan 26 i Boxholm får halv hyreshöjning. Anledningen är att hyrorna redan anses ligga högt där.

— Vi har det som praxis, att det är halv höjning året efter inflyttning i vår nyproduktion, säger Fredrik Noaksson.

Läs ocksåHård kritik mot höga hyreskrav i omsorgsboenden - "Vansinne"

Förhandlingen genomfördes innan coronakrisen tog fart på allvar i Sverige. Fredrik Noaksson försvarar behovet av att höja hyran.

— Driftskostnadsökningar är en stor bit för oss och att komma ifatt med eftersatt underhåll. De kommande åren behöver vi fokusera mycket på stamrenoveringar.

Under 2020 är planen att stamrenovera ett hus med 25 lägenheter på Dalgårdsgatan i området Parken. Där fortsätter också arbetet med att lägga om fjärrvärmenätet. Två hus återstår.

Läs ocksåHyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna

— Dalgårdsgatan 10 och 12 är kvar att göra. Vi går ut och upphandlar det arbetet nu. Det blir nya fjärrvärmeledningar och kallvattenledningar, de som finns i dag är gamla och vi behöver säkra uppvärmningen av fastigheterna, säger Fredrik Noaksson.

Läs också Privatvärdar i Varberg toppar hyreskraven i Halland – yrkar på 9,56 procent Elpriserna: Nu slipper Inger kallhyran – "åkte på en riktig smäll i januari"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.