Annons

Undersökning om diskriminering utreds

Nyheter ​Integrationsminister Nyamko Sabuni (fp) ska tillsätta en utredning om så kallad ”situation testing”, som har använts för att undersöka etnisk diskriminering på bostadsmarknaden.
Hem & Hyra skrev i februari om undersökningen där två män med utländskt klingande namn och två med svenska namn ringde runt till drygt 100 bostadsbolag och sökte samma typ av lägenhet. Samtalen spelades in och analyserades och man fann diskriminerande inslag i 37 procent av fallen.
Undersökningen genomfördes av Hyresgästföreningen i samarbete med magisterstudenten Tommy Berglund på kulturgeografiska institutionen vid Uppsala universitet. Han argumenterar för metoden situation testing som ett sätt att få kunskap om hur utbredd diskriminering är. Ett syfte kan också vara att resultatet kan användas som bevismaterial.
Men metoden har varit omdiskuterad av forskningsetiska skäl och har inte använts mycket i Sverige. Efter artiklarna i Hem & Hyra ställde s-riksdagsmannen Luciano Asudillo en fråga till integrationsminister Nyamko Sabuni om hon kan tänka sig att utreda hur situation testing skulle kunna användas för att motverka diskriminering.
 
I en interpellationsdebatt i går fick han svar.
– ­Jag ska tillsätta en utredning för att se om detta kan användas som bevismedel. Därmed inte sagt vad vi kommer fram till, sade Nyamko Sabuni.
Hon hänvisade också till en undersökning som pågår om hur metoden kan användas på arbetsmarknaden. Där försvåras genomförandet av att det är förbjudet att förfalska betyg och intyg.
– Vi får också se vilka hinder vi finner på andra marknader. Bostadsmarknaden skulle kunna vara en marknad där man kan använda denna typ av testningar.
Luciano Asudillo sade sig bli både upprymd och glad av svaret.
– Situation testing är en metod som kan ge oss kvantitativa mätningar på hur omfattande diskrimineringen är. Den kan användas av myndigheter för att utveckla policyer genom att jobba förebyggande. Den kan också användas för att tillämpa lagstiftningen, till exempel om Diskrimineringsombudsmannen skulle använda den för att testa olika branscher och områden, säger han.
DO har beslutat att utreda de 15 bostadsbolag som anmäldes efter undersökningen.

Annons
Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Var du bor avgör om du idrottar: ”Krävs sex gånger så mycket i utsatta områden” Här jobbar lokalbefolkningen stenhårt för att undvika polisens lista: ”Idrott kan vända trenden” Forskaren om bilden av Gottsunda: "Viktigt med flera olika slags berättelser" Tanums Bostäders försäljningsplaner läggs på is I Växthuskafét frodas både blommor och integration

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.