HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ung panel gav sina svar

Malmö Bort med bilarna. Förtäta! Avskaffa bruksvärdet och släpp hyrorna fria. På Business Arena i Malmö gav representanter för de politiska ungdomsbunden sin syn på framtiden.
Foto: Andreas Brunner
Riad Alienfendic, SSU, Linda Nordlund, LUF, Hanna Wagenius, CUF och Magda Rasmusson, Grön Ungdom.

En sak var de överens om. Städerna behöver förätas för att möta behovet av fler bostäder. I övrigt var det politiska skiljelinjer som utmärkte torsdagens diskussion i ungdomspanelen på branschmässan Malmö Business Arena. Hyrorna måste släppas fria menade både Linda Nordlund, från Liberala Ungdomsförundet och Hanna Wagenius, ordförande för Centerns ungdomsförbund.

– Bruksvärdet är frånsprunget av tiden. Min centrala etta i Stockholm är orimligt billig och det är unga, invandrare och barnfamiljer som missgynnas. Det är politiskt självmord att kräva fria hyror så därför kan vi göra det som ungdomsförbund, det är ju ingen som röstar på oss, sa Linda Nordlund.

Läs ocksåMisstänkt korruption på fastighetsbolag i Malmö

Riad Alienfendic, bostadspolitisk talesperson för SSU, tyckte inte det var någon god idé.

– Historien visar att när man haft en avreglerad marknad har det skapat stora konflikter mellan hyresgäster och fastighetsägare.

Han vill istället se ett beskattningssystem som inte missgynnar hyresrätten och en bostadspolitik som är beredd att satsa pengar på få fram fler hyresrätter. 

Läs ocksåBegravning för billiga hyror i Malmö

– Vi måste få ett slut på tvångsägandet. Unga tvingas att köpa lägenhet för att det inte finns tillräckligt med hyresrätter.

Magda Rasmusson, språkrör för Grön Ungdom, välkomnar förtätningen så länge man bevarar grönområden och utnyttjar redan exploaterade områden som exempelvis stora parkeringsplatser.

– Vi vill se en stad som är anpassad för människor. Bort med bilarna och in med människorna.

Läs ocksåUnga mot nya mål efter sommarenAlisia Tairovič är en av de elever på Stenkulaskolan som erbjöds sommarjobb. Hon skrev ett cv och motiverade varför hon ville ha jobbet. En tidigare prao på en förskola och kunskaper i flera språk kunde hon lista.
Läs också Nytt utvecklingsbolag sista insatsen innan pensionen Misstänkta fuskare kan vänta samtal från polisen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.