HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ung panel gav sina svar

Malmö Bort med bilarna. Förtäta! Avskaffa bruksvärdet och släpp hyrorna fria. På Business Arena i Malmö gav representanter för de politiska ungdomsbunden sin syn på framtiden.
Foto: Andreas Brunner
Riad Alienfendic, SSU, Linda Nordlund, LUF, Hanna Wagenius, CUF och Magda Rasmusson, Grön Ungdom.

En sak var de överens om. Städerna behöver förätas för att möta behovet av fler bostäder. I övrigt var det politiska skiljelinjer som utmärkte torsdagens diskussion i ungdomspanelen på branschmässan Malmö Business Arena. Hyrorna måste släppas fria menade både Linda Nordlund, från Liberala Ungdomsförundet och Hanna Wagenius, ordförande för Centerns ungdomsförbund.

– Bruksvärdet är frånsprunget av tiden. Min centrala etta i Stockholm är orimligt billig och det är unga, invandrare och barnfamiljer som missgynnas. Det är politiskt självmord att kräva fria hyror så därför kan vi göra det som ungdomsförbund, det är ju ingen som röstar på oss, sa Linda Nordlund.

Läs ocksåAmir lurades av hyresbedragaren - hela familjen blev hemlös efter bluffen

Riad Alienfendic, bostadspolitisk talesperson för SSU, tyckte inte det var någon god idé.

– Historien visar att när man haft en avreglerad marknad har det skapat stora konflikter mellan hyresgäster och fastighetsägare.

Han vill istället se ett beskattningssystem som inte missgynnar hyresrätten och en bostadspolitik som är beredd att satsa pengar på få fram fler hyresrätter. 

Läs ocksåSå mycket kostade fusket i bostadskön – den misstänkte insidern krävs på miljonbelopp

– Vi måste få ett slut på tvångsägandet. Unga tvingas att köpa lägenhet för att det inte finns tillräckligt med hyresrätter.

Magda Rasmusson, språkrör för Grön Ungdom, välkomnar förtätningen så länge man bevarar grönområden och utnyttjar redan exploaterade områden som exempelvis stora parkeringsplatser.

– Vi vill se en stad som är anpassad för människor. Bort med bilarna och in med människorna.

Läs ocksåOmfattande brand i hyreshus i MalmöHyresgästen Afsaneh Gholami vet inte när hon kan återvända till sin lägenhet på Smedjegatan - eller hur den påverkats av branden.
Läs också Malmövärd planterar 500 träd Berättade inte om vägglöss – spreds till grannarna i huset

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.