Annons

Ung panel gav sina svar

Malmö Bort med bilarna. Förtäta! Avskaffa bruksvärdet och släpp hyrorna fria. På Business Arena i Malmö gav representanter för de politiska ungdomsbunden sin syn på framtiden.
Foto: Andreas Brunner
Riad Alienfendic, SSU, Linda Nordlund, LUF, Hanna Wagenius, CUF och Magda Rasmusson, Grön Ungdom.

En sak var de överens om. Städerna behöver förätas för att möta behovet av fler bostäder. I övrigt var det politiska skiljelinjer som utmärkte torsdagens diskussion i ungdomspanelen på branschmässan Malmö Business Arena. Hyrorna måste släppas fria menade både Linda Nordlund, från Liberala Ungdomsförundet och Hanna Wagenius, ordförande för Centerns ungdomsförbund.

– Bruksvärdet är frånsprunget av tiden. Min centrala etta i Stockholm är orimligt billig och det är unga, invandrare och barnfamiljer som missgynnas. Det är politiskt självmord att kräva fria hyror så därför kan vi göra det som ungdomsförbund, det är ju ingen som röstar på oss, sa Linda Nordlund.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Riad Alienfendic, bostadspolitisk talesperson för SSU, tyckte inte det var någon god idé.

– Historien visar att när man haft en avreglerad marknad har det skapat stora konflikter mellan hyresgäster och fastighetsägare.

Annons

Han vill istället se ett beskattningssystem som inte missgynnar hyresrätten och en bostadspolitik som är beredd att satsa pengar på få fram fler hyresrätter. 

Läs ocksåGrannen slet av Monas slöja när hon konfronterade rasism mot barn: ”Jag är fortfarande rädd”Slet slöja av granne - vräks

– Vi måste få ett slut på tvångsägandet. Unga tvingas att köpa lägenhet för att det inte finns tillräckligt med hyresrätter.

Magda Rasmusson, språkrör för Grön Ungdom, välkomnar förtätningen så länge man bevarar grönområden och utnyttjar redan exploaterade områden som exempelvis stora parkeringsplatser.

Annons

– Vi vill se en stad som är anpassad för människor. Bort med bilarna och in med människorna.

Läs ocksåNu slipper Maksym och Valentyna bo i chefens barack: ”Mycket bättre att ha ett eget boende”En tvådelad bild. Ena delen visar en äldre kvinna och en yngre man som står tätt intill varandra. och ler båda två. De är klädda i stövlar och handskar. Den andra delen visar gurkor.
Läs också Safija ställer upp för barnen med kramar och djur Här är det dyrast att bli vräkt – stora skillnader i Kronofogdens flyttnota: "Orimligt!" Här skötte hyresgäster om gården – men sen skulle växterna väck: ”Chockerande”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.