Annons

Uppåt för bostadsbyggandet i Linköping

Linköping Det byggs fler bostäder än på länge i Linköping. Hittills i år har nya 805 lägenheter påbörjats, vilket är betydligt fler än under hela 2014.

Den styrande majoriteten i Linköping har som mål att 1 000 nya lägenheter ska bli inflyttningsklara i Linköping varje år fram till och med 2018.

– Bostadsbyggandet har inte riktigt hållit jämna steg med inflyttningen de senaste åren. 2009 hade vi till exempel en befolkningsökning på närmare 3 000 invånare men det byggdes inte ens 500 lägenheter. Det här gör ju att det finns en skuld i bostadsbyggandet som vi måste ta igen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det säger Elias Aguirre (S), som för en dryg månad sedan tog över som samhällsbyggnadsnämndens ordförande.

Konsekvenserna är, beskriver han, bland annat att företag har svårt att få arbetskraft när bostad inte kan garanteras och att potentiella nya invånare väljer att bosätta sig i grannkommuner i stället. Läget är också svårt för unga som vill flytta hemifrån.

Men nu har byggtakten ökat och fler lägenheter är på gång än på många år. Flera stora projekt har startat och ytterligare fler väntar på att göra det. Bland annat planeras för 800 nya lägenheter i Djurgården och lika många i vardera Vallastaden och på Folkungavallen.

Annons
Läs ocksåSå lockar hyresvärdar med rabatt på hyran - Alexandra betalar mer än grannenEn delad bild som visar en grafik med olika rabatterbjudanden för hyresbostäder och en ung kvinna med ljust hår och blå ögon som står på en balkong.

Elias Aguirre medger att många av de byggen som redan pågår planlades under den förra mandatperioden, men tycker att det kunde ha gjorts mer. När konjunkturen dämpade viljan att bygga hos många byggherrar borde kommunen ha ålagt sitt eget bostadsbolag Stångåstaden att producera ett visst antal lägenheter, menar han. Den nya majoriteten bestående av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Folkpartiet har drivit igenom ett nytt ägardirektiv som säger att Stångåstaden ska uppföra 500 nya bostäder om året i genomsnitt.

– Det är ett välmående bolag med goda möjligheter att kunna göra stora investeringar och det hade kunnat vara ett sätt under de här svåra och kluriga åren, säger Elias Aguirre.

Både den förra och den nuvarande koalitionen vill att staden till stor del ska växa genom förtätning. Elias Aguirre pratar om att han vill bygga ihop stadsdelar och tror att det kan bidra till minskad segregation.

Läs ocksåEnsamstående fyrbarnsmamman Sarah i nybyggd lägenhet: "Vågar inte tänka på hyreshöjningar"

Finns det risk för en baksmälla, att det byggs för mycket och att lägenheter står tomma framöver?

– Nej, det tror jag inte. Det finns en stark efterfrågan och vi har sett att det är ganska många som bosätter sig i kranskommunerna runt Linköping. Den strömmen kanske vi kan stoppa, säger Elias Aguirre.

Annons
År Antal påbörjade lägenheter
2009 471
2010 361
2011 320
2012 572
2013 708
2014 582
2015 805

Källa: Linköpings kommun

Tabellen visar antal påbörjade lägenheter respektive år. Siffran för 2015 gäller lägenheter som påbörjats till och med 28 maj. Kommunen har också färdiga detaljplaner för ytterligare 4 200 lägenheter och arbetar med planer för 2 400 utöver det.

Läs också Nya lägenheterna: trängre, dyrare och sämre planerade Magnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval” Dyr nota när middagen for i golvet: "Jag fick panik"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.