Annons

Uppsägning dras tillbaka – femtonårige Dan-Michael får bo kvar

Solna När hans mamma avled kastade hyresvärden Signalisten ut femtonårige Dan-Michael Broberg. Men nu ändrar sig värden. Han får bo kvar. "Jag blev chockad och jätteglad när jag fick reda på det", säger Dan-Michael Broberg.
Foto: Kenneth Samuelsson
Dan-Michael Broberg är glad att han kan bo kvar i området där han har vuxit upp och har sina kompisar.

Många människor har varit upprörda efter att Hem & Hyra skrev om femtonårige Dan-Michael Broberg som riskerade att bli bostadslös efter att hans mamma avled dramatiskt.

Att deras hyresvärd Signalisten ville säga upp hyreskontraktet och göra honom bostadslös ledde till mängder av arga kommentarer på Facebook.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I mejlkorgen damp det ner flera mejl som både uttryckte ilska mot hyresvärdens agerande men lika många ville veta hur de kunde hjälpa till.

Engagemanget syns också i den namninsamling som startades för att stoppa vräkningen av Dan-Michael Broberg, i skrivande stund har nästan tio tusen människor skrivit på.

Dan-Michael Broberg har bott i lägenheten sedan han var tre år.

Huvudpersonen Dan-Michael Broberg är lättad över beskedet att han får bo kvar i lägenheten.

– Det är skönt, nu slipper man att oroa sig. Jag är jätteglad. Det är riktigt juste att så många har stöttat mig med namninsamlingen och så. Jag trodde inte det skulle gå så fort att lösa det här, säger han till Hem & Hyra.

Vad tänkte du när du fick beskedet?

– Jag satt hemma och gjorde läxor och så kom pappa och sa att vi får bo kvar, jag blev chockad och jätteglad, säger han.

Annons
Läs ocksåMamman avled – då svarade hyresvärden med att kasta ut hennes 14-årige son

Enligt hans pappa Birger Broberg så blev lösningen att han går in som borgensman åt sin son som garant för att hyrorna betalas.

– Enligt avtalet så hyr Solna Stad lägenheten av Signalisten. Sedan hyr vi i andrahand av Solna stad. Men avtalet är skrivet så att Dan-Michael ska få ta över kontraktet när han fyller arton år, säger Birger Broberg.

Vad tycker du om lösningen?

– Det är väl det bästa de kunde komma fram till och bra att vi inte blir vräkta. Det blev fel från början, det borde kunnat lösts bättre från början, säger Birger Broberg.

Magnus Nilsson, (m), styrelseordförande i Signalisten, det här har ju rört upp mycket känslor. Kände du till att han blev uppsagd?

– Nej det gjorde jag inte.

Hur tycker du att Signalisten har hanterat det här?

Annons

– Det är ett ovanligt fall och därför har det tagit tid att utreda rättsläget. Vi kunde inte teckna kontrakt med en femtonåring och behövde reda ut hur vi skulle hantera det här så det tog lite tid. Men vi är glada att vi har hittat en lösning som fungerar. Vill han ha kontraktet när han är arton år så får han ta över det, säger han.

Varför drogs uppsägningen tillbaka?

– Huvudskälet var att vi först ville ha rättsläget klart och såg att det gick att göra en lösning som håller sig inom lagens ramar, säger han.

Blev ni inte påverkade av kritiken?

– Jo det är klart men det som påverkade att vi tog det här beslutet var att det var juridiskt möjligt att lösa det här. Vi har ingen anledning att ställa till problem för människor i onödan, säger han.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.