Annons

Utan spis i 18 månader

Uddevalla ​I ett och ett halvt år åt Ulf Sundvall i Uddevalla mikromat. Inte för att han gillar Findus biffar, utan för att den 30 år gamla spisen dragit sin sista suck. Det är bara en av bristerna i lägenheten. – När jag klagar säger värden att det bara är att flytta om det inte passar, säger Ulf.

​Ulf pekar mot en skarv i vardagsrumstaket, där färgen släppt efter att vatten droppat in.
– Jag får ställa hinkar under när det regnar, det ser ut som i en gammal film.
Vattenskadan syntes knappt när Ulf flyttade in hösten 2006, men den blir allt större. Ett annat problem är bristen på ventilation.
– Jag vaknar med sprängande huvudvärk och måste ta Treo för att fungera normalt.
Luften i kombination med svartmögel i badrummet gör också att Ulfs astma förvärras. Kakelplattorna är monterade utan skyddande fuktspärr.

Spisen blev droppen. En platta fungerar. Ugnen gapar som ett öppet hål sedan luckan föll ner och nästan träffade Ulf över fötterna för ett år sedan.
Nu har han vänt sig till Hyresgästföreningen.
– Om inget händer måste jag flytta. Jag vill inte ha någon lyx, bara en vettig boendemiljö.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I ett år försökte Ulf få sin värd att åtgärda bristerna innan han vände sig till Hyresgästföreningen och anmälde sin boendemiljö till Uddevallas miljökontor. Då först tog det skruv.
– Vi får byta ut spisen, säger fastighetsägaren Arne Grenander efter ett möte med sin hyresgäst.
Att den åtgärden dragit ut på tiden skyller han på Ulf Sundvall: enligt Grenander har hyresgästen inte varit hemma vid tidigare avtalade möten.
– Jag kan ju inte agera om jag inte får tillträde till lägenheten, säger värden.
Ulf Sundvall förnekar den versionen.

Annons

Arne Grenander kommer att svara på miljökontorets begäran om åtgärder. Han förnekar dock att det skulle finnas några problem gällande vattenläckor eller och mögel.
– Det finns inget mögel i fastigheten, den svarta beläggningen på badrumskaklet är inget som inte går att skrubba bort med såpa och vatten.
Vattnet på spisen beror också på bristande rengöring enligt värden.

Det är upp till miljökontoret att utreda inomhusmiljön. Hyresgästföreningen ställer sedan krav på eventuell nedsättning av hyran om den utredningen visar på faktiska brister.
Förutom mögel och ventilation är bland annat den trasiga spisen en faktor som Hyresgästföreningen kan kräva retroaktiv hyresnedsättning för.
– Om man inte kan laga mat i ett kök är det en fundamental brist, säger Britt-Marie Hesselbom, den jurist på Hyresgästföreningen som företräder Ulf Sundvall.

Annons
Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.
Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Eva plågas av mystiskt damm - sover med munskydd: ”Det är tortyr”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.