Annons

Utan svenskt personnummer stängs bolagens dörr

Halland Hem & Hyra har frågat de kommunala bostadsbolagen om personer utan fullständigt svenskt personnummer accepteras som hyresgäster. 15 av 26 svarade nej.

Vägen in på den svenska bostadsmarknaden kan vara lång och snårig. Bostadsbristen och långa köer gör många gånger väntan lång. För personer utan fullständigt svenskt personnummer är det ännu svårare, det visar Hem & Hyras undersökning bland de kommunala bostadsbolagen i norra Skåne och Halland. Av 26 kommunala bostadsbolag svarar 15 stycken att de inte tillåter personer som inte har fullständigt svenskt personnummer, att teckna ett avtal för en bostad. Fem bolag säger blankt nej till att överhuvudtaget köa för en bostad i väntan på uppehållstillstånd. Ett av dessa är Hässlehem i Hässleholm

– För att uppfylla de grundkrav som finns i vår uthyrningspolicy angående bland annat referenser, tidigare boende och att göra kreditupplysning, anser vi att detta inte kan gå att göra på ett tillfredsställande vis utan tillgång till ett svenskt personnummer, säger Stephan Persson, vd vid Hässlehem.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Även AB Kristianstadsbyggen har beslutat att inte tillåta personer utan fullständigt svenskt personnummer att hyra bostad av bolaget.
– Då det är svårt att identifiera personer utan svenskt personnummer, bland annat hos andra myndigheter, erbjuder vi först kontrakt när en sökande har fått sitt svenska personnummer. Att erhålla svenskt personnummer är möjligt även för utländska medborgare, säger Jeanette Wilson, uthyrningsansvarig vid AB Kristianstadsbyggen, och tillägger att bostadsbolaget emellertid tillåter utländska studenter att söka och erhålla studentbostäder.

För Hyltebostäders del är skälen strikt ekonomiska.
– Enligt vår uthyrningspolicy är ett av våra grundkrav för att få hyra att man har ekonomiska förutsättningar att betala hyran och att kreditupplysning kommer att inhämtas. För att uppfylla detta grundkrav för exempelvis en flykting krävs det att man fått de fyra sista siffrorna och får ersättning via Arbetsförmedlingens aktivitetsprogram, säger Lars Rosén, ekonomichef vid Hyltebostäder.

Annons

Bland de tio bostadsbolag som fullt ut accepterar personer utan fullständigt svenskt personnummer att teckna avtal för en hyresbostad, ses bland andra Treklövern, HFAB, Osbybostäder och Landskronahem.
– Det är och har inte varit någon stor fråga för oss och vi har under flera år haft boende från bland annat EU-länder hos oss, säger Johan Karlsson, ekonomichef vid Treklövern, som tillägger att bolaget emellertid kräver uppehållstillstånd i Sverige för att få skriva på ett kontrakt.

Läs ocksåKrävs på 10 år gammal hyra – därför kan hyresgästen tvingas betalaEtt kuvert från Kronofogden, ett tiokronorsmynt i närbild, och en man.

Mikael Fors vid AB Kviddingebyggen menar å sin sida att bolagets policy bygger på de regler som gäller inom EU. Den eu- medborgare med arbete och inkomst bör få rätt att också söka en bostad, menar han. Även Ulf Nilsson vid HFAB för ett resonemang förankrat utanför landets gränser. Däremot ses HFAB i Halmstad vara än mer accepterande. Detta sedan bolaget tillåter alla att teckna avtal med bolaget, oavsett om de är eu- medborgare eller ej.

– Vi tyckte att det var ett ganska naturligt beslut i samma andemening med den inre rörligheten i EU. Tanken med EU- samarbetet är dels att människor ska kunna röra sig fritt mellan länderna. Att man där ska kunna arbeta och verka fritt som eu-medborgare. Då tycker vi också att man ska ha rätt att hyra bostad utan svenskt personnummer. När vi väl tog detta beslut så ställde vi oss frågan om varför vi skulle begränsa det till EU. Vi kom fram till att de tillåtande argumenten för att inte begränsa detta övervägde, säger Ulf Nilsson, chef för affärsutveckling och kommunikation vid HFAB.

Annons

Fotnot: Helsinborgshem svarar att bolaget endast i undantagsfall låter hyresgäster teckna ett temporärt kontrakt utan fullständigt svenskt personnummer. Varbergsbostäder har inte haft något ärende med en hyresgäst som saknar fullständigt svenskt personnummer och svarar i dagsläget nej. Bolaget menar emellertid att de kan komma att ompröva detta om det blir aktuellt. Ompröva beslutet funderar även Perstorps Bostäder. Till skillnad från Varbergsbostäder funderar de å sin sida på att införa ett krav om fullständigt svenskt personnummer.

Läs ocksåAnmäls för att ha yxhotat värdens personal – kan bli av med lägenheten
Fakta: Så här svarade bolagen

JA HFAB Landskronahem Treklövern Kviddingebyggen Perstorps Bostäder Eslövs bostads Hörbybostäder Osbybostäder Svalövs Bostäder Örkelljungabostäder

NEJ AB Kristianstadsbyggen Göingehem AB Bromöllahem AB Hässlehem Höörs Fastighets AB KKB Fastigheter Helsingborgshem AB Bjuvsbostäder AB Ängelholmshem AB Höganäshem Hyltebostäder Falkenbergsbostad Laholmshem BåstadhemVarbergs Bostad

Inget beslut Eksta Kungsbacka

Läs också Här river kommunen Amirs koja: "Det var mitt hem i åtta år" Uppsagd hyresgäst hade knarkfabrik i lägenheten Efter åtta år i skogen – nu vräks Amir från kojan: "Det var min enda utväg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.