HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Utpekade familjer får bo kvar efter bråk

Göteborg Fastighetsskötaren misshandlades allvarligt i källaren, men det går inte att binda någon hyresgäst till brottet. Därmed får flera utpekade familjer bo kvar.

Det var förra våren som en privat hyresvärd i Göteborg kom på kant med flera av sina hyresgäster, alla släkt med varandra och boende i lägenheter på samma adress.

Enligt värden startade konflikten när fastighetsägaren på grund av ändrade folkbokföringsregler försökte reda ut vilka som faktiskt bodde i huset, och vem som hade rätt till källarförråd och parkeringsplatser. Vissa av de utpekade hyresgästerna ska i samband med det ha uppträtt aggressivt och bland annat talat om hämnd.

Läs ocksåRiskerar vräkning för att han matar fåglar: ”Jag behöver någon att bry mig om”

Kulmen nåddes i januari när fastighetsskötaren skulle installera en ny tvättmaskin i husets källare. Han ska då ha blivit överfallen av en beväpnad, maskerad person som tryckte en pistol mot hans huvud.

Fastighetsskötaren tvingades in i ett källarutrymme där han ska ha bundits med rep och fått utstå allvarlig misshandel och dödshot. Efter händelsen stoppade fastighetsskötarens fackliga skyddsombud allt arbete med huset. Arbetsmiljöverket krävde senare att minst en väktare måste finnas på plats för att fastighetsskötseln skulle kunna återupptas.

Annons

Hyresvärden menar att överfallet krävt både nyckel och lokalkännedom, och att det sannolikt finns en koppling till tidigare bråk i huset. Polisen lade dock ner brottsutredningen efter några månader i brist på spaningsuppslag sedan den tekniska undersökningen inte gett några resultat.

Läs ocksåÖver två år med mögligt tak – nu hotas värden med 100 000 kronor i vite

Fastighetsägaren har däremot vänt sig till hyresnämnden med en begäran om att få säga upp tre familjer i huset, bland annat eftersom hoten och trakasserierna även ska ha drabbat och skrämt andra hyresgäster.

Familjerna hävdar å sin sida att påståendena är direkt felaktiga. De har tvärt om känt sig illa behandlade och orättvist beskyllda för att mörka om sina boendeförhållanden. Flera av familjemedlemmarna har bott i huset i många år.

Annons

Nu står det också klart att de får bo kvar. Hyresnämnden konstaterar att misshandeln i sig visserligen mycket väl hade räckt som skäl för uppsägning – om det fanns bevis i frågan. Hårda ord och upprörda känslor är däremot inte tillräckligt för att avsluta hyreskontrakten.

Läs ocksåRöker trots förbud – nu vill värden vräka hyresgästenFörbjudet att röka
Läs också Misstag när hyresgästerna fick betala elen – Gunnar tog kampen: "Besviken" Grannar slog larm om brandlukt – nu vill hyresvärden vräka hyresgästen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.