Annons

Utpekade familjer får bo kvar efter bråk

Göteborg Fastighetsskötaren misshandlades allvarligt i källaren, men det går inte att binda någon hyresgäst till brottet. Därmed får flera utpekade familjer bo kvar.

Det var förra våren som en privat hyresvärd i Göteborg kom på kant med flera av sina hyresgäster, alla släkt med varandra och boende i lägenheter på samma adress.

Enligt värden startade konflikten när fastighetsägaren på grund av ändrade folkbokföringsregler försökte reda ut vilka som faktiskt bodde i huset, och vem som hade rätt till källarförråd och parkeringsplatser. Vissa av de utpekade hyresgästerna ska i samband med det ha uppträtt aggressivt och bland annat talat om hämnd.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Kulmen nåddes i januari när fastighetsskötaren skulle installera en ny tvättmaskin i husets källare. Han ska då ha blivit överfallen av en beväpnad, maskerad person som tryckte en pistol mot hans huvud.

Fastighetsskötaren tvingades in i ett källarutrymme där han ska ha bundits med rep och fått utstå allvarlig misshandel och dödshot. Efter händelsen stoppade fastighetsskötarens fackliga skyddsombud allt arbete med huset. Arbetsmiljöverket krävde senare att minst en väktare måste finnas på plats för att fastighetsskötseln skulle kunna återupptas.

Annons

Hyresvärden menar att överfallet krävt både nyckel och lokalkännedom, och att det sannolikt finns en koppling till tidigare bråk i huset. Polisen lade dock ner brottsutredningen efter några månader i brist på spaningsuppslag sedan den tekniska undersökningen inte gett några resultat.

Läs ocksåDömd för upplopp vräks efter svartuthyrning - ville ha kvar bostaden för snabbare frigivningEn polisbil i brand och tre maskerade personer som fotar och bär på stenar.

Fastighetsägaren har däremot vänt sig till hyresnämnden med en begäran om att få säga upp tre familjer i huset, bland annat eftersom hoten och trakasserierna även ska ha drabbat och skrämt andra hyresgäster.

Familjerna hävdar å sin sida att påståendena är direkt felaktiga. De har tvärt om känt sig illa behandlade och orättvist beskyllda för att mörka om sina boendeförhållanden. Flera av familjemedlemmarna har bott i huset i många år.

Annons

Nu står det också klart att de får bo kvar. Hyresnämnden konstaterar att misshandeln i sig visserligen mycket väl hade räckt som skäl för uppsägning – om det fanns bevis i frågan. Hårda ord och upprörda känslor är däremot inte tillräckligt för att avsluta hyreskontrakten.

Läs ocksåSå blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt”Händer som river ett hyreskontrakt. Man som tittar rakt fram.
Läs också Belamrade sin lägenhet med saker i flera år – därför får hon ändå bo kvar Hundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräks Charlotte sa åt sin granne att sopsortera – blev slagen med en kvast

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.