Annons

Utrikesfödda saknar ofta hemförsäkring

Nyheter Att sakna hemförsäkring kan stå dig dyrt. Nya siffror visar att det är mångdubbelt vanligare att utrikesfödda står utan skydd om olyckan är framme.

Bland alla försäkring vi uppmanas teckna är hemförsäkring en av de allra viktigaste. Om olyckan skulle vara framme kan det få ödesstigna konsekvenser. I ett flerfamiljshus kan en vattenskada eller en brand få stora konsekvenser – inte bara för dig utan även för grannarna.

Siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) visar att det är mångdubbelt vanligare bland utrikesfödda att inte ha någon hemförsäkring. Totalt över riket saknar 3,6 procent av svenskarna hemförsäkring. Men bland gruppen inrikesfödda är det bara 1,9 procent medan 11,6 procent av de utrikesfödda saknar hemförsäkring. Bland utrikesfödda utanför Europa är det hela 13,2 procent.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det förekommer numera att värdar kräver att hyresgästerna tecknar hemförsäkring – även om det i praktiken är svårt att kontrollera att kravet följs. Kommunala Botkyrkabyggen är ett av bolagen som sedan några år kräver hemförsäkring. Detta efter att hyresgäster tvingas skuldsätta sig efter bränder där det saknats försäkringsskydd.

Annons

– Vi har ett avtal med ett företag, men självklart får man teckna försäkring hos vilket bolag man vill. Vi har ganska många utrikesfödda hyresgäster och vikten av en hemförsäkring kan vara svårt att känna till när man kommer till ett nytt land, säger Sara Thörn på Botkyrkabyggens kommunikationssavdelning.

Läs mer om vikten av att ha en hemförsökring här

Annons
Läs ocksåHög musik och krossade fönster - nu tvingas mannen flytta: "Ville ge honom en chans"
Läs också Försökte släcka brinnande olja med vatten och matta – krävs på 767 000 kronor av värden Ett år efter sprängningen – nu får Johan rätt till skadestånd men vissa grannar blir utan: "Många mår fortfarande dåligt" "Spårlöst inbrott" direkt efter flytten – Niklas utan ersättning för sina vapen "Våga tänka tanken att det kan hända" - Jan förlorade allt i branden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.