Annons

Vädjar till fullmäktige i Alvesta

Alvesta ​I ett brev till kommunfullmäktige i Alvesta vädjar Hyresgästföreningen att fullmäktige omvärderar sitt beslut om att underskott för sim- och sporthallen ska belasta Allbohus. Beslutet följer inte lagstiftningen om utdelningsbegränsning, påpekar föreningen.

​Det var i juli förra året som kommunfullmäktige klubbade igenom att dotterbolagen i kommunkoncernen ska finansiera underskott av driftkostnaden för sim- och sporthallen. Det handlar om 5,5 miljoner kronor. Dessutom ska koncernen stå för ytterligare en miljon kronor för underskott i föreningsverksamheten. Av dessa 6,5 miljoner kronor ska Allbohus stå för 4,4 miljoner kronor.

Annons
 
Hyresgästföreningen i Alvesta, som länge kämpade emot, gav inte upp när beslutet togs utan undersökte frågan vidare. Nu har föreningen kommit fram till att Allbohus omfattas av utdelningsbegränsning, vilket innebär att det finns ett tak på hur mycket pengar en kommun kan ta ut från sitt bostadsbolag.
 
Det taket når Allbohus redan eftersom bolaget ger kommunen 1,1 miljoner kronor i koncernbidrag. Att Allbohus nu ska ge ytterligare 4,4 miljoner kronor överstiger vida tillåtet belopp, enligt Hyresgästföreningen.
 
”All överföring av medel till ägaren, oavsett om det sker i annan form än direkt utdelning, omfattas av utdelningsbegränsningen. Allbohus överlämnar redan innan nuvarande beslut en utdelning till ägaren som når utdelningstaket”, skriver Hyresgästföreningen till kommunfullmäktige.
 
Föreningen skriver vidare:
”Vi har blivit informerade om att ett antal av kommunfullmäktiges ledamöter när beslutet togs inte hade kännedom om den lagstiftning för utdelningsbegränsning som gäller för Allbohus. Hyresgästföreningen vädjar därför till kommunfullmäktige att omvärdera sitt tidigare ställningstagande om att man fattar ett nytt beslut som följer lagstiftningen där Allbohus inte omfattas av ytterligare värdeöverföring till ägaren.”
 
– En sim- och sporthall är ju till för alla som bor i samhället. Vi ser det som en självklarhet att det ska gå på skattekronan och inte belasta hyresgästerna som redan är hårt belastade i jämförelse med bostadsrättsinnehavare och villaägare, säger Jan-Eric Rydberg, ordförande i Hyresgästföreningen i Alvesta.
 
Tror ni att ni får gehör från politikerna?
– Vi gör så gott vi kan, sedan får vi se. Vi har träffat politikerna en gång, innan beslutet togs, men då fick vi inget gehör och sedan ville de inte träffa oss mer. Men vi hoppas ju att de kan ändra sig nu när de förstår att detta inte är lagligt, säger Jan-Eric Rydberg.
 
Brevet postades i dag. Jan-Eric Rydberg hoppas att politikerna hinner ta upp frågan vid nästa fullmäktige, 23 mars.

Annons
Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Krisande hyresvärd förlorar hus – hundra hushåll påverkas av ekonomisk krasch ”Paketering” gav Roslagsbostäder ett skatteklipp på sju miljoner kronor Höga räntor går ut över hyresgäster: "Vi behöver en diskussion om detta" Tuffare tider: Allt färre klarar hyran i Östersund Rapport: Bostadsbolagen visar fortsatt god ekonomi: ”Ingen anledning att chockhöja hyror”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.