Annons

Vänersborgsbostäder vräker flyktingfamilj

Vänersborg ​Efter ett och ett halvt år i Sverige lyckades Hassan Dahir få hit sin familj från det krigshärjade Somalia. Trerummaren i Vänersborg fick i ett slag rymma 14 personer. För många anser kommunala Vänersborgsbostäder som nu sagt upp hyreskontraktet.

Sent i höstas fick Hassan veta att hans familj skulle få komma till Sverige. Jakten på ett större boende startade i samma stund. Det visade sig dock svårt. Hassan med fru, nio barn, mor, bror och brorson fick därför tränga ihop sig på 70 kvadrat.

Detta reagerade kommunala Vänersborgsbostäder snabbt på. Hassans hyreskontrakt sades upp på grund av antalet boende och om tre månader – 31 maj – måste lägenheten vara utrymd.
– Men vart ska vi ta vägen, frågar sig Hassan.
Hans handledare på flyktingenheten manar till lugn och Hassan är trots allt full av hopp.
– Jag tror att kommunen hittar något och är helt säker på att vi inte hamnar ute på gatan, säger han.

Annons
ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Att säga upp någon på grund av antalet hyresgäster är en udda anledning, men teoretiskt möjlig enligt hyresnämndens telefonupplysning. Värden kan exempelvis hävda att belastningen på lägenheten och allmänna utrymmen blir för stor.

Hassan är inte beredd att bestrida uppsägningen. Nu sover nio personer på madrasser i vardagsrummet och alla 14 delar på en toalett. Det är i längden ohållbart.
Trängseln till trots – Hassan betonar att familjens nuvarande problem är små i jämförelse med det de lämnat bakom sig.
– Jag brukar fråga mina barn hur de mår och de säger att allt är bra. ”Här hör vi inte ljudet av kulor på nätterna”, säger Hassan.

Annons
Läs också Trodde grannarna var KGB-agenter som stal och rullade svarta föremål – tvingas flytta "Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning Pojkvännen sålde knark från lägenhet – nu riskerar kvinnan vräkas ”Kanonmannen” i Växjö misstänks ha sålt vapen till Foxtrotnätverket 21-åring vägrade betala hyran – misshandlade sin hyresvärd med metallpinne

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.