HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Vanligast att bo hos mamma

Nyheter Barn som inte bor hos båda föräldrarna bor oftast hos sin mamma. Näst vanligast är att bo växelvis. Det visar nya siffror.
Foto: Gry Ellebjerg

De flesta barn bor tillsammans med båda sina föräldrar. Men bland de som inte gör det är mamma det vanligaste alternativet.

– Tittar man på barn som bor hos mamma hela tiden så finns det en signifikant skillnad mellan de yngsta och de lite äldre. 60 procent av de yngsta, mellan noll och fem år, bor hos mamma hela tiden. 41 procent av de som är mellan 6 och 12 år gör det, säger Helena Rudander, statistiker på Statistiska centralbyrån, SCB, som nu presenterar siffrorna.

Läs ocksåSå många nyanlända ska Sveriges kommuner ta emot under 2019

Totalt är det 47 procent av alla barn 0–18 år som bor hos mamma hela tiden, alltså nästan hälften av barnen. Ytterligare tio procent bor mest hos mamma, enligt undersökningen.

Näst vanligast är det att bo växelvis, alltså lika mycket hos mamma och pappa. 28 procent, eller tre av tio barn, bor på det viset enligt de nya siffrorna. Det är vanligare för barn mellan 6 och 12 år och något mindre vanligt för de som är äldre än så.

Statistiken kommer från Undersökningarna av levnadsförhållanden, och gäller för 2016–2017.

Läs ocksåTre barn nära att krossas i hissolyckor
Fakta: Barn som inte bor hos båda sina föräldrar

Av de barn 0–18 år som inte bor hos båda sina föräldrar så bor:

47 procent hos mamma hela tiden.

10 procent mest hos mamma.

11 procent hos pappa hela tiden.

4 procent mest hos pappa.

28 procent växelvis hos mamma och pappa (lika mycket hos vardera förälder).

Källa: SCB.

Läs också Han var oförsäkrad när lågorna kom Värdar kräver försäkring utan lagstöd Hyreshöjningen klar för Mönsterås Bostäder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.