Annons

Vanligast att bo hos mamma

Nyheter Barn som inte bor hos båda föräldrarna bor oftast hos sin mamma. Näst vanligast är att bo växelvis. Det visar nya siffror.
Foto: Gry Ellebjerg

De flesta barn bor tillsammans med båda sina föräldrar. Men bland de som inte gör det är mamma det vanligaste alternativet.

– Tittar man på barn som bor hos mamma hela tiden så finns det en signifikant skillnad mellan de yngsta och de lite äldre. 60 procent av de yngsta, mellan noll och fem år, bor hos mamma hela tiden. 41 procent av de som är mellan 6 och 12 år gör det, säger Helena Rudander, statistiker på Statistiska centralbyrån, SCB, som nu presenterar siffrorna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Totalt är det 47 procent av alla barn 0–18 år som bor hos mamma hela tiden, alltså nästan hälften av barnen. Ytterligare tio procent bor mest hos mamma, enligt undersökningen.

Annons

Näst vanligast är det att bo växelvis, alltså lika mycket hos mamma och pappa. 28 procent, eller tre av tio barn, bor på det viset enligt de nya siffrorna. Det är vanligare för barn mellan 6 och 12 år och något mindre vanligt för de som är äldre än så.

Statistiken kommer från Undersökningarna av levnadsförhållanden, och gäller för 2016–2017.

Annons
Läs ocksåGösta, 92 år, gick på matlagningskurs: ”Jag behöver äta lite mer grönt”
Fakta: Barn som inte bor hos båda sina föräldrar

Av de barn 0–18 år som inte bor hos båda sina föräldrar så bor:

47 procent hos mamma hela tiden.

10 procent mest hos mamma.

11 procent hos pappa hela tiden.

4 procent mest hos pappa.

28 procent växelvis hos mamma och pappa (lika mycket hos vardera förälder).

Källa: SCB.

Läs också När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.