Annons

Vännens utlovade donation räddar inte kvinna från vräkning

Uddevalla Sedan februari 2018 har Uddevallabon ständigt varit sen med sin hyra. Nu har värden fått nog och med stöd av hyresnämnden har hyreskontraktet sagts upp och kvinnan måste flytta.
Fasadskylt Hyres- och arrendenämnden i Göteborg
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Hyresnämnden ger värden rätt. Kvinnan måste flytta, trots att hon lovat betala hyresskulden och ytterligare tre månadshyror i förskott.

Trots löfte om att betala hyresskulden på nästan 28 000 kronor och tre förskottsbetalningar på hyran blev beslutet att hyresgästen förverkat sin rätt till lägenheten i centrala Uddevalla. Att kvinnan nu skulle kunna betala sina skulder förklarar hon med att hon fått en donation av en tidigare studiekamrat. Kamraten ska ge henne en halv miljon kronor som inom kort ska finnas på hennes konto.

Men detta fick inte hyresvärd eller hyresnämnd att vekna. Med ständigt försenade hyresinbetalningar sedan februari 2018, mellan 3 och 85 dagars förseningar, och dessutom fem helt obetalda hyror och åtskilliga ärenden som gått till inkasso, blev beslutet att lägenheten nu måste lämnas.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästen har förklarat sina ekonomiska problem med att hon 2018 träffade en man som lurade henne på pengar, men även på sjukdom och att hon utsatts för misshandel.

Hon beskriver ett liv i kaos, men att det nu, efter studiekamratens utlovade donation, hoppas hon få ordning på sitt liv.

Annons
Fakta: Vem betalar vräkningen?

Den som blir vräkt ska i första hand betala kostnader för exempelvis nedpackning, transport och magasinering av egendomen. Kan inte hyresgästen betala står hyresvärden som sökande för kostnaderna, förutom för magasineringen. Värden kan behöva betala ett förskott innan Kronofogdemyndigheten genomför vräkningen. Om värden vill byta lås på bostaden får denne också stå för den kostnaden. (Källa: Kronofogden)

Läs också Lämnade alla kranar öppna – nu vräks hyresgästen efter flera översvämningar Kvinna satte in kök till inneboende – förlorar hyresrätt: "Tycker att det var hårt" Amfetamin i frysen och tablettförråd i sängbordet - polisens råd till hyresvärdar Nominerade för femte året i rad: Hem & Hyra kan vinna guldspade för granskning av socialtjänsten Trodde grannarna var KGB-agenter som stal och rullade svarta föremål – tvingas flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.