Var tredje ignorerar våld i grannens lägenhet
Varje år utövas våld mot barn och kvinnor bakom stängda dörrar i tiotusentals lägenheter landet runt.
Våld som ofta hörs genom väggar och golv men långt ifrån alltid når myndigheternas öron.
En undersökning som opinionsinstitutet Skop utfört på Hem & Hyras begäran visar att 13 procent av Sveriges hyresgäster någon gång hört att det förekommer misshandel hos grannen.
Av dem ingrep två tredjedelar. Vissa på egen hand och andra genom att ringa polisen, värden eller störningsjouren.
Övriga tredjedelen gjorde ingenting.
Sämsta tänkbara alternativet, anser Helene Forssbaeck, ansvarig för brott i nära relationer på Rikspolisstyrelsen.
– Misstänker man att någon är i akut fara ska man alltid ringa polisen. Vi har möjlighet att ge personerna hjälp, men då måste vi ju få reda på det först.
Årligen misshandlas i snitt 20 kvinnor till döds av en närstående, enligt statistik från landets kvinnojourer. Fram till slutet av november i år har våldet skördat 16 liv.
Helene Forssbaeck rekommenderar ingen att själva försöka avstyra övergreppen. Men det finns andra sätt att aktivt bidra.
– Notera tidpunkt och vad det är för sorts ljud du hört. Då blir det lättare för oss att agera.
Angela Beausang, ordförande i Riksorganisationen
för kvinnojourer, Roks, understryker att de står till tjänst för alla som vill ha hjälp – även män.
Hon berättar om en granne som bekymrats över de ekande skriken och beställt en bunt informationsblad om kvinnomisshandel som han tejpade upp i hela fastigheten.
Mannen som stod för övergreppen rev dagligen ned pappren, men gång på gång dök nya upp.
Så småningom avtog våldet i lägenheten. Och den utsatta kvinnan – som vid det laget lärt sig kvinnojourens nummer – hörde av sig självmant.
– Nyckelorden är följande: lägg dig i, lägg dig i, lägg dig. Då kan du rädda en människas liv. Bara genom att bry dig kan du ge henne stöd att bryta relationen, säger Angela Beausang.
Den som befarar att ett barn far illa hemma bör alltid ta kontakt med socialtjänsten i kommunen. I fjol anmäldes totalt 19 100 fall av våld mot minderåriga. Cecilia Nouclér, presschef på Bris, tror dock att mörkertalet är enormt.
– Barn är väldigt lojala mot sin familj. Anonyma undersökningar i skolan pekar på att nio av tio utsatta inte berättar för någon.
Även om du inte hör själva slagen syns det oftast om allt inte står rätt till hemma, menar hon. Många personer inser – men vill inte erkänna – vad som pågår i lägenheten intill.
– Signalerna går inte att ta miste på. Barn som utsätts för våld blir väldigt förändrade – inåtvända och instängda.
Ett sätt att ingripa är att försöka prata med barnet när ni springer på varandra och upprätta ett förtroende. Att gång på gång fråga hur det står till.
– Till slut kanske han eller hon vågar berätta. Och när man börjar prata börjar man läka.
Inget: 32 procent
Ringde polisen: 46 procent
Ringde störningsjouren: 10 procent
Ringde värden: 10 procent
Ringde själv på hos grannen: 30 procent
Källa: Skop/Hem & HyraFlera svar fick anges.
KVINNA:Kvinnofridslinjen: 020-50 50 50. För dig som drabbats av hot och våld.Syns ej på räkningen.Närmaste jour: http://www.roks.se/har-finns-hjalp/kvinnojourerVarningssignaler: Roks.se/har-finns-hjalp/varningssignalerOm misshandel pågår: Ring polisen på 112.
MAN:Mansjouren i Stockholm: 08-30 30 20Mansjouren i Västerbotten: 090-178050Karlstads mansjour: 054-15 20 85
BARN:Bris hjälptelefon: 11 61 11. Alla barn är anonyma. Syns ej på räkningen.Jourhavande kompis: 020-222 444. För dig som vill ha någon att prataanonymt med.Maskrosbarn: 073 544 40 23. För dig med missbrukande eller psykisktsjuka föräldrar.Anar du missförhållanden: Ring Socialstyrelsen på 075-247 30 00 och koppla till din kommun.
Har din diskmaskin börjat ryka eller brinna?Skriv och berätta: redaktionen@hemhyra.se