HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Varbergs Bostad höjer hyrorna

Varberg Boende i Bua får störst höjning när Varbergs kommunala värd nu höjer hyrorna för sina drygt 5 100 hyresgäster.

Nu står det klart att Varbergs Bostad höjer hyrorna för sina drygt 5 100 hyresgäster med i genomsnitt 1,86 procent. Höjningen beror på i vilket område man bor, boendets kvalitet och vilken hyra man betalar i dagsläget.

Höjningen varierar också beroende på vad som ingår i hyran, se faktaruta här intill. För de flesta hushåll gäller den nya hyran från och med årsskiftet, vilket innebär att höjningen för januari och februari ska betalas i efterskott. I någon enstaka fastighet slipper de boende hyreshöjning helt och hållet i år.

Läs ocksåTvärnit för hyror i Varberg – första strandningen i Halland i år5 500 hushåll som bor hos Varbergs Bostad får vänta på besked om årets hyreshöjning. Nu riskerar de att få betala en retroaktiv höjning från och med 1 april.

När hyresförhandlingarna drog i gång i höstas yrkade den kommunala värden på att få höja hyrorna med i genomsnitt 3,25 procent från och med årsskiftet. Orsaken var bland annat ökade kostnader för underhåll, men även krav på affärsmässig avkastning.

Bostadsbolaget menade också att hyrorna i Varberg är lägre än hos andra västsvenska hyresvärdar, vilket man ville rätta till.

Bland annat krävde Varbergs Bostad över 6,3 procents högre hyra i Bua, för att kompensera för en kraftig hyressänkning för fjorton år sedan. Då kapades hyrorna med 10 procent eftersom många lägenheter stod outhyrda på orten.

Läs ocksåDragiga hyreshus med elvärme: ”Om man tänder ett ljus så ser man hur lågan viftar”

Efter förhandling med Hyresgästföreningen höjs nu hyrorna för drygt 300 hyresgäster i Bua med ungefär 3,2 procent. Då ingår värme och varmvatten i hyran. För omkring 65 hushåll höjs hyran med 3,6 procent, eftersom även hushållselen ingår. Den nya hyran gäller från och med mars.

Annons

Förra året krävdes medling av Hyresmarknadskommittén, en partsgemensam instans med säte i Stockholm, innan parterna kunde nå en överenskommelse. I år lyckades man dock enas utan hjälp utifrån.

Senast Varbergs Bostad höjde hyrorna var 1 januari 2012.

Läs ocksåDirektverkande el: Yvonne, 74, jobbar extra för att ha råd med elräkningenPensionärerna Alf Johansson och Yvonne Bredgaard tänder ljus för att hålla värmen i sin hyresrätt i Varberg. De har kallhyra och direktverkande el i ett dragigt hus där golvet ligger direkt på en betongplatta.

LÄS MER:
Vill du veta mer om årets hyresförhandlingar hos andra kommunala hyresvärdar i Halland? Klicka på länkarna nedan.

Strandad förhandling i Falkenberg

Retroaktiv hyreshöjning i Kungsbacka

Annons

Måttliga hyreshöjningar i Halmstad

Låga räntor och låg inflation ligger bakom hyresuppgörelsen i Laholm

Hyltebostäder höjer hyran med 1,58 procent

Fakta: Så höjs hyran

Hyresgäster som har både värme och varmvatten inbakat i hyran får 1,9 procents högre hyra. Det motsvarar 95 kronor extra i månaden för den som i dag har en månadshyra på 5 000 kronor.
För lägenheter där enbart värme ingår höjs hyran med 1,8 procent.
Om i stället varmvatten ingår, men inte värme, höjs hyran med 1,55 procent.
Den som betalar separat för både värme och varmvatten får en hyreshöjning på 1,45 procent.

Läs också Svårt bryta bilens dominans i Varberg Billiga lägenheter rivs för att ge plats åt nybyggen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.