HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Varbergs Bostad vägrar nollbud

Varberg Hyresgästföreningen har krävt stopp för hyreshöjningar under 2016. Men Varbergs Bostads AB håller inte med, utan vill höja sina hyror med 2,2 procent.
Varbergs Bostads AB kräver att få höja hyran med 2,2 procent under 2016. Nu vidtar förhandlingar med Hyresgästföreningen.

I Varberg har det länge varit en kärv stämning mellan det kommunala bostadsbolaget och Hyresgästföreningen.

De två senaste åren har förhandlingarna strandat och istället fått avgöras av Hyresmarknadskommittén i Stockholm. 

Läs ocksåI Halland finns många sommarjobb hos hyresvärden

Hösten 2014 gick Varbergs bostads AB ut med krav på att höja med 5,9 procent, den största höjningen i bolagets historia. Samtidigt hade kommunen under 2014 plockat ut tio miljoner ur bostadsbolaget, vilket gjorde kravet ännu mer provocerande i Hyresgästföreningens ögon. Efter att Hyresmarknadskommittén sagt sitt slutade det med en snitthöjning på 1,68 procent.

I år har Hyresgästföreningen, både på riksplanet och i region Västra Sverige, krävt att hyrorna under 2016 inte ska höjas alls. Hyreshöjningarna har de senaste åren legat över inflationen och räntenivåerna är historiskt låga. Det innebär att fastighetsägarna blivit mer än väl kompenserade för de allmänna prisökningarna i samhället och att det inte finns några skäl till hyreshöjningar, anser Hyresgästföreningen.

Men Catrin Lämpegård, ekonomichef på Varbergs Bostad, håller inte med.

Läs ocksåSommarjobbet blev en fullträff

– Utvecklingen i flerbostadsbranschen följer inte den generella i samhället, vi har haft en inflation på 1,5 procent den senaste tiden och det är närmast brist på hantverkare. Därför behöver vi kompensera för underhåll och ökande driftskostnader. Vi har väldigt låga hyror här i Varberg och vill normalisera dem på sikt, säger Catrin Lämpegård.

Andra hyreskrav från bolag i Halland kan du hitta här.

Läs också Varbergs Bostad bygger nytt – och vill sälja fastigheter Värdarna mobiliserar i coronakrisen - så påverkas hyresgästerna Höjda hyror hos Varbergs Bostad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.