HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Varbergs Bostads hyror avgörs i Stockholm

Varberg Hyresförhandlingarna mellan Varbergs Bostad och Hyresgästföreningen har strandat. Nu är det upp till Hyresmarknadskommittén i Stockholm att bestämma årets hyresnivå.

Förhandlingarna om nya hyror för 5 200 hyresgäster hos den kommunala värden Varbergs Bostad inleddes redan i november. Varbergs Bostad kom till förhandlingsbordet med ett hyreskrav på 3,4 procent, medan Hyresgästföreningen ville att hyrorna skulle vara oförändrade under 2014.

För en månad sedan stod det klart att parterna fortfarande stod långt ifrån varandra. Den partssammansatta Hyresmarknadskommittén i Stockholm kopplades in för att lämna ett medlarbud. Ändå har Hyresgästföreningen och Varbergs Bostad inte kunnat komma överens.

Läs ocksåHet marknad för hyreshus – och allt som krävs är pengar

Det betyder att hyresnivån nu kommer att bestämmas av Hyresmarknadskommittén (HMK). Deras beslut kan inte överklagas.

Varbergs Bostads vd Ulf Hofstedt har inte gått att nå under dagen. Bolagets ekonomichef Rolf Nielsen är å sin sida sparsam med kommentarer. Han vill inte ens beskriva det som att hyresförhandlingarna om är helt avslutade.

– Hyrorna ligger för avgörande hos HMK. Men förhandlingarna är inte avbrutna förrän HMK har avgjort ärendet, säger han.

Läs ocksåVarbergs Bostad vill höja hyran

Varför har inte parterna kunnat enas?

– Vi står långt ifrån varandra helt enkelt.

 I just den beskrivningen av läget instämmer Pedram Kouchakpour, Hyresgästföreningens förhandlingschef.

Läs ocksåHyresgäster ska kunna leva klimatsmart: "Det är bråttom"

– Vi är klart oense om vad bolaget behöver för att ha en fortsatt bra förvaltning, säger han.

– Det allmänna ekonomiska läget är just nu mycket gynnsamt för bostadsbolagen. Varbergs Bostad tillhör dessutom ett av de ekonomiskt mest välmående kommunala bostadsbolagen i regionen. Tar med det i beaktande är deras krav på höjningar alldeles för höga.

Förmodligen kommer Hyresmarknadskommittén att besluta om hyresnivån för Varbergs Bostad i slutet av mars.

 

LÄS MER: Här hittar du listan över färdiga hyresuppgörelser bland Västra Götalands hyresvärdar i år.

 

OBS. Texten har uppdaterats under torsdag eftermiddag.

Fakta: Varbergs Bostad

Varbergs Bostad har den näst högsta soliditeten (38,6 %) av alla kommunala bostadsbolag i Västsverige. Soliditet är ett ekonomiskt nyckeltal som ofta används ofta för att beskriva hur ekonomiskt starkt eller stabilt ett företag är.
Bostadsbolaget hör också till de tio i landet som ökat sin vinst mest de senaste åren: från 23 kronor per kvadratmeter år 2010 till 75 kronor 2012. I Västsverige är det bara Partillebo som gör större vinst per lägenhet – de leder å sin sida hela Sveriges vinstliga.
Varbergs Bostad har en av de absolut lägsta snitthyrorna per kvadratmeter av alla allmännyttiga bostadsbolag i västra Sverige.
Av alla kommunala bostadsbolag i Västsverige får Varbergs Bostad högst betyg av sina egna hyresgäster när det gäller bolagets förvaltning.

Läs också Städerna tätnar dramatiskt i Halland - Kungsbacka toppar listan Varbergs Bostad backar om miljötvättmaskiner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.