Annons

Värd betalar tillbaka 174 000 kronor

Falköping En majoritet av hyresgästerna i kvarteret Hatten i Falköping kommer snart få tillskott i kassan. Värden har lovat att betala tillbaka drygt 174 000 kronor som tagits ut i överhyra.

Ett 50-tal av de boende i Sem Systems 64 lägenheter på Trädgårdsgatan i Falköping kommer få pengar tillbaka. Hur mycket varierar. Vissa får inget, några upp emot 7 000 kronor. 

Magnus Elsing är förhandlare på Hyresgästföreningen och har varit med och tagit fram uppgörelsen. Han är nöjd. Inte bara för att hyresgäster får tillbaka pengar, utan för att man lyckats få igång en dialog och ett positivt arbete framåt för fastigheterna i kvarteret Hatten.
– Det är självklart oerhört viktigt att man tar ut rätt hyra. Men det här är också hus där underhållet varit väldigt eftersatt. Nu har vi lyckats enas om en underhållsplan och flera av de punkter vi tyckt var viktiga har de redan åtgärdat.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Förhandlingarna startade i slutet av 2011 när Sem System ville höja hyran med upp till 23 procent. Ett anmärkningsvärt yrkande, enligt Magnus Elsing.
– De hävdade att hyran låg fel och att den behövde höjas så kraftigt för att den legat still i flera år. Men när jag besökte fastigheterna så såg jag många skäl till att hyran inte höjts på flera år.

Annons

Under åren av förhandlingar upptäckte man från Hyresgästföreningens sida att Sem System tog ut för mycket i hyra av i stort sett alla hyresgäster.
På denna punkt har parterna varit eniga från början. Markus Melin, ansvarig för förvaltningen i Falköping, erkänner att de haft för dålig koll.
– Hyrorna låg fel när vi tog över för tre år sedan. Vi hade inte kollat ordentligt att nivåerna stämde med gamla hyresöverenskommelser, säger Markus Melin på Sem System.

Förutom att enas om en underhållsplan och återbetalning av överhyra har man också enats om en ny hyresnivå. Alla boende i huset får höjd hyra med 1,6 procent från och med 1 juli.
– Man kan tycka det är för mycket med tanke på det skick som husen är i idag men man ska se det mot bakgrunden att hyran varit oförändrad i flera år, säger Magnus Elsing.

Annons
Läs ocksåHyresgästföreningen säljer kollot Solgården: "Fantastiskt om nån drev det vidare i samma anda"Hyresgästföreningen säljer Solgården som använts för kollo för barn i utsatta områden. "Det vore fantastiskt om någon drev det vidare i samma anda", säger regionchef Peter Laang.

Markus Melin hade gärna sett mer men tycker det är en bra början.
– Vi är medvetna om att förvaltningskvaliteten varit väldigt låg men om vi nu sköter oss framöver så hoppas vi kunna förhandla upp den här nivån på sikt.

Läs också Efter klagomålen: Konkurrensverket utreder inte fjärrvärmepriserna Lägger ner kollo för utsatta barn: "Inte ekonomiskt försvarbart att driva Solgården" Agnetha Andersson ny regionordförande efter votering – "Tack för förtroendet" Tre om ordförandeposten för Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.