Annons

Värd dömd för hemfridsbrott mot hyresgäst

Jönköping En privat värd i Eksjö förföljde sin unga kvinnliga hyresgäst under flera års tid. Nu döms han till böter för hemfridsbrott. – Jag lever fortfarande i ständig rädsla och har övervägt att skaffa skyddad adress, säger den unga kvinnan.

2011 hyrde kvinnan, född 1992, en lägenhet hos hyresvärden i Eksjö. Till en början sträckte sig kontakten till ett hej när de möttes i trapphuset. Men 2014 uppstod ett läckage i kvinnans lägenhet. I samband med reparationen började hyresvärden och kvinnan att prata. De fikade även.

– Värden har ett maktövertag och som hyresgäst vill man ju hålla sig god med värden, berättar den idag 26-åriga kvinnan till Hem och Hyra.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Under reparationerna gick värden in i lägenheten med egna nycklar. Men när reparationen var avslutad, fortsatte värden gå in oanmäld i lägenheten.

– En gång gick han in när jag låg och sov. Det kändes väldigt obehagligt, säger kvinnan.

Hon berättar att den 37 år äldre värden även gjort fysiska närmanden samt sagt att han vill gifta sig med henne. Mannen fortsatte gå in i lägenheten, skickade brev till kvinnan och sökte kontakt på olika sätt. 2015 ansökte kvinnan om kontaktförbud för värden gentemot henne. Men hon fick avslag. I samband det det här polisanmälde hon även värden för hemfridsbrott. Efter anmälan höjde plötsligt värden kvinnans hyra, vilket hon uppfattar som en repressalie för anmälan.

Annons
Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

För några veckor sedan kom domen. Värden döms till böter för hemfridsbrott vid tre tillfällen. Kvinnans begäran om skadestånd avslogs.

– Jag är så oerhört besviken. Han är mångmiljonär och böterna kommer inte direkt svida för honom. Han har förstört så mycket för mig. Jag lever i en ständig otrygghet. Jag har skaffat larm och övervägt att skaffa skyddad adress.

Kvinnan uppger att mannen fortsatt förfölja henne även efter domstolsförhandlingarna.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

– Jag hoppas att han ger upp snart. Det här har tagit flera år av mitt liv, säger den nedbrutna kvinnan.

Annons

 

 

Läs också När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.