Annons

Värd måste tysta festande studenter

Nyheter Grannarna till ett studentboende i Kalmar har i flera år klagat över högljudda fester, men förgäves. Nu har miljödomstolen i Växjö gett dem rätt.​äg bara till. Jag kommer direkt..

​De klagande grannarna bor i ett studentområde i Kalmar. Under en längre tid har de försökt få studenterna i ett näraliggande studentboende att visa större hänsyn och hålla en lägre ljudnivå.

Annons
Främst är det ständiga fester som ligger bakom missnöjet, men även hot och svordomar har förekommit, enligt grannarna som bett om att få tillgång till en störningsjour att ringa då bullret blir för högt.
 
Ägaren till studentbostäderna å sin sida har inte velat kännas vid något oväsen utöver det vanliga. Har man valt att bo i ett område med tusentals studenter, får man räkna med att dessa hörs och märks, resonerar fastighetsägaren.
Även grannarnas önskemål om att få tillgång till störningsjour har avfärdats av fastighetsägaren.
Grannarna vände sig redan år 2005 till samhällsbyggnadsnämnden i kommunen, men utan resultat. De drev då ärendet vidare till länsstyrelsen som inte heller tog upp frågan.
 
Nu har ärendet hamnat på miljödomstolen i Växjös bord som går helt på grannarnas linje.
Domstolen konstaterar att störningarna som grannarna utsatts för varken är måttliga eller tillfälliga. Fastighetsägaren är ansvarig för vad som sker i huset och har därmed inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att komma till bukt med studenternas festande, enligt domstolen.
Ärendet går nu tillbaka till Kalmar kommun som ska ta ställning till lämpliga åtgärder.
 

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Studenter tar strid mot värdens hyreskrav: ”Fylls på med namn hela tiden” Carolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar" Tvärnit för förhandlingar om studenthyror i Göteborg Lundastudent tog inga poäng – kastas ut från sitt boende Catherine gör städningen till ett rent nöje – ingen idé att klanka ner på studenterna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.