Annons

Vardagen i Landskrona är bättre än sitt rykte

Landskrona Även om det finns platser som skrämmer och ställen som kan bli bättre får hemstaden höga betyg av en grupp elever på Alléskolan. Femteklassarna Esmeralda, Dinela, Ahmad och Samira tycker att Landskrona är mycket bättre än sitt rykte.
 – Jag trivs här. Landskrona är precis lagom stort och här finns inte för mycket människor, säger 12-årige Ahmad El-yassir.
Om han får välja skulle han i framtiden vilja bo i ett eget hus i centrum.
 
Alléskolan är en av de skolor i centrum-öster som ingår i ett forskningsprojekt där boende i olika åldrar får beskriva och kommentera erfarenheter från sitt vardagsliv.
Bland annat har elever i klass fem fått göra trygghetskartor där de markerat bra och dåliga platser i kommunen.
 
Kusten, idrottsplatsen och godisaffären är populära ställen. Elevernas egna hus fick ofta bra betyg även om det finns undantag.
 
– Jag gillar inte stället på Nygatan där jag bor. Det är ofta bråk och skrik på gatan utanför. På gården finns inget ställe att leka på, säger Samira Daglawy.
I framtiden vill hon bo på landet i ett hus där man kan ha hästar och hundar.
 
– Det finns platser jag gillar i Landskrona också. Idrottsplatsen tycker jag mycket om.
Hennes klasskamrat Esmeralda Fetanovic’ bor i ett flerfamiljshus på Regeringsgatan.
 
– Det är jättebra där. Jag tror jag vill bo kvar på samma ställe när jag blir vuxen. Gården är fin och vi hjälps åt för att göra det trevligt både inne och ute.
Platser som skrämmer är ofta mörka. Parker med dålig belysning och ställen där äldre ungdomar brukar vara. På bra platser finns ofta vuxna som bryr sig, som där hemma och i skolan.
 
Ryktet att Landskrona är en stad som präglas av problem har betydelse för dem som bor där.
– Jag har intervjuat flera som upplever att de måste försvara sitt val att bo i Landskrona, säger forskaren, Anne Harju.
 
Hon är mitt uppe i ett forskningsprojekt om de som bor i stadsdelen centrum-öster. Tyngdpunkten i arbetet är invånarnas egna åsikter om hur de upplever sin vardag och hur den överensstämmer med andras bild av området där de bor.
 
– Det är ett blandat område och det finns problem som många hoppas ska bli bättre.
– Samtidigt tycker de jag träffat att den dystra bilden som förknippas med Landskrona inte stämmer med verkligheten, säger Anne Harju. ​

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.