Annons

Gårdstensbostäder sponsrar mest per lägenhet

Västra Götaland Din hyra kan bekosta sport, kultur och events. Gårdstensbostäder satsar mest per hushåll. En investering i bostadsområdet, anser Göteborgsvärden.

I år lägger västsvenska hyresvärdar drygt 3,6 miljoner av sina hyresintäkter på sponsring. Sannolikt rör det sig om ännu mer. Stora privatvärdar som Stena Fastigheter, Balder och Willhem uppger inga siffror. Men de sponsrar projekt inom social hållbarhet (Willhem) och aktiviteter kopplade till barn och ungdom, utbildning och integration (Balder).

Flera värdar framhåller att sponsringen inte syftar till att exponera varumärket eller göra reklam. I stället vill de stötta verksamheter som gynnar hyresgästerna där de bor. Familjebostäder talar exempelvis inte om sponsring, utan om lokalt verksamhetsstöd till föreningar för trygga och trivsamma områden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Gårdstensbostäder satsar i år 138 hyreskronor per lägenhet på sponsring (se grafik i faktaruta nedan). Pengarna går framför allt till musiksatsningen El Sistema, som varje vecka ordnar sångövning för förskolebarn i stadsdelen. Hyresvärden ger även pengar till Läxhjälpen, och har samarbeten med Gais och Göteborgsvarvet. Gemensamt för projekten är att de ska leverera verksamhet i just Gårdsten. Avtalet med Läxhjälpen är exempelvis knutet till Gårdstensskolan.

Annons

– Det är viktigt för Gårdsten att barnen klarar skolan. Inte att vi går in med pengar i IFK Göteborg inne i stan. Det skulle inte gynna våra hyresgäster, säger Anki Caspersson, marknadsansvarig på Gårdstensbostäder.

Kungälvsbostäder sponsrar för 92 kronor per lägenhet i år. Den kommunala värden är bland annat huvudsponsor för den lokala fotbollsklubben FC Komarken.

Annons
Läs ocksåHyrespengar går till elitklubben

– Vi får en viss marknadsföring när vi sponsrar FC Komarken, för de har vår logga på sina träningskläder. Men den största vinsten är att vi ökar tryggheten i våra områden, att de nattvandrar och är förebilder för våra ungdomar, säger kommunikations- och marknadschef Linda Winstedt.

Fakta: Så sponsrar västsvenska värdar

 

Gårdstensbostäder: El Sistema (körsång ungdomar/vuxna, lära sig spela instrument). Insamlingsstiftelsen Läxhjälpen (läxhjälp på Gårdstensskolan). Göteborgs symfoniker (konserter via Framtidens bredband till hyresgäster inom Gårdstensbostäder).

Kungälvsbostäder: Lokala ideella kultur- och idrottsföreningar med barn och ungdomsverksamhet samt lokala evenemang/event med fokus på barn och unga. Föreningarna ansöker om sponsring och vi handlägger enligt fastställd sponsringspolicy och inom budgetramen.

Stenungsundshem: Lokalt förankrad barn- och ungdomsidrott. Naturskyddsföreningens arbete för rena hav. Molekylverkstans arbete för att få barn intresserade av naturvetenskap. UNF:s elevkalender (drog- och alkoholförebyggande arbete gentemot ungdomar).

Mölndalsbostäder: Gunnebo slott och trädgårdar, städprojektet Pelle Kan, Barngolfen Mölndal, Svenska narkotikaföreningen, Nattvandrarna med mera.

Partillebo: Lokala idrottsföreningar, till exempel Sävehof och Partille tennis.

Bostadsbolaget: Kulturkalaset, Läxhjälpen, Team Göteborg/Göteborg & co, Göteborgs symfoniker, BK Häcken, Kopparberg, Neutral ungdomsförening i Biskopsgården med mera.

Eksta: Ungdomsidrott fördelat på flera olika idrottsformer i vår kommun, till exempel HK Aranäs och Hanhals Kings.

Varbergs Bostad: Främst lokala idrottsföreningar som har verksamheter kopplade till våra bostadsområden och som framförallt bedriver ungdomsverksamhet.

Poseidon: Kultur c:a 33 %. Idrott c:a 28,5 %. Samhälle 38,5 %.

Förbo: Förbo stöttar ett antal lokala idrottsföreningar som bidrar till att skapa bra, trygga och attraktiva bostadsområden. Det gäller till exempel IK Kongahälla, Mölnlycke IF, Stenkullen GoIK, Floda BOIF och Balltorps FF. Förutsättningarna är att de arbetar aktivt med sin ungdomsverksamhet och att de accepterat den policy som Dunross har kring barn- och ungdomsidrott. Förbo stöttar även årligen Stadsmissionen i Göteborg.

Familjebostäder: Vi har inte några avtal där vi sponsrar en verksamhet i den meningen att vi stödjer en verksamhet ekonomiskt för att kunna exponera vårt varumärke. Det vi satsar på är lokalt verksamhetsstöd till föreningar som har verksamhet som stödjer vårt mål att skapa trygga och trivsamma områden. Handlar framförallt om stöd till föreningar som arrangerar aktiviteter för barn och unga. Men det är ingen sponsring, utan stöd som ställer krav på en motprestation.

Alebyggen: Idrottsföreningar, vuxen på stan, kommunengagemang, socialt utsatta (till exempel annons i Faktum), FUB med mera.

Orustbostäder: PRO:s bouleförening.

Öckerö Fastigheter: Sponsrar informationsbroschyr från Svenska Narkotikapolisföreningen som riktar sig mot skolungdomar i Öckerö kommun.

Källa: Hyresvärdarnas fritextsvar på Hem & Hyras enkät.

Läs också Din hyra sponsrar föreningar och festivaler Jätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i Göteborg Haveri för hyresförhandlingar i Göteborg – 110 000 hushåll berörs Nya storkravet från Sveriges största allmännytta: ”Oskäligt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.