HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Värdarna hoppas på rejäla hyreshöjningar nästa år

Nyheter Snabbare överenskommelser och något högre hyreskrav än i fjol. Så kan de inledande förhandlingarna för nästa års hyror sammanfattas.

I somras avslutades de sista förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och landets hyresvärdar angående 2017 års hyror. Bara några månader senare påbörjades överläggningarna inför nästa års hyror.

Hittills har drygt 256 000 lägenheter fått sina nya hyror klara, vilket är nästan tre gånger så många som för två år sedan. Hyresgästföreningens förhandlingschef Erik Elmgren är än så länge nöjd med utvecklingen, men ser vissa orosmoln framöver.

Läs ocksåSvedalahem kräver höjda hyror nästa år

– Det är glädjande att konstatera att vi har väsentligt fler lägenheter med överenskommen hyra för 2018 än vid samma tidpunkt tidigare år. Samtidigt kan vi konstatera att det på många håll i landet pågår tuffa förhandlingar där kraven och förväntningarna från bostadsbolagen är högre i år.

I snitt landar de färdigförhandlade hyrorna inom allmännyttan 0,73 procent högre än nuvarande hyra, medan de privata bostadsbolagen har fått igenom en höjning på 0,88 procent. Det går att jämföra med att de genomsnittliga hyreshöjningarna i fjol slutade på 0,7 procent. Grovt räknat innebär höjningarna cirka 50 kronor mer i månaden för en genomsnittlig tvårummare på 60 kvadrat.

– Vi tycker att de avtal som tecknats hittills speglar en nivå som vi anser är rimlig för 2018, säger Erik Elmgren.

Läs ocksåHyreskartan visar inte hela bilden över landets hyror

Vissa hyresvärdars yrkanden speglar emellertid inte det verkliga behovet, understryker han. Trots att att inflationen har gått upp råder fortfarande extremt billig finansiering med låga räntor, och inget tyder på att förhållandena för att äga och förvalta fastigheter förändrats särskilt från föregående år.

– Men jag tror att bolagen har andra förväntningar i år.

Det är dock sällan bostadsbolagen får gehör för sina hyreskrav. De allmännyttiga och privata värdarnas yrkanden på höjningar har hittills varit 2,6 respektive 2,8 procent – det vill säga cirka två procent mer än de slutgiltiga hyreshöjningarna.

Läs ocksåNu börjar kampen om nästa års hyror i Halland

Nedan kan du se hur hög höjningen blir för dig. Tabellen uppdateras kontinuerligt.

Fakta: Allmännyttiga värdar
Yrkad hyreshöjning 2,61 procent
Beslutad hyreshöjning 0,73 procent
Lägenheter med överenskommen hyra 215 672
Fakta: Privata värdar
Yrkad hyreshöjning 2,8 procent
Beslutad hyreshöjning 0,88 procent
Lägenheter med överenskommen  hyra 40 095

Källa: Hyresgästföreningen

Fakta: Så höga är de färdigförhandlade hyrorna

Läs också Lurar hyresgäster att betala högre hyra Hyrorna sänks för Köpings kommuns äldreboenden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.