HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Värden drar in pengarna till hyresgästerna i Östra Göinge

Östra Göinge Göingehem vägrar Hyresgästföreningen pengar till boinflytande och aktiviteter. Därmed bryts ett mångårigt samarbete vilket slår hårt mot Hyresgästföreningen.

– Vi ser inget skäl till att det ska kosta så mycket pengar. Vi utgår från att varje organisation bär sina egna kostnader för möten och dialog som vi har med Hyresgästföreningen, säger Göingehems vd Henrik Loveby.

Alla kommunala bostadsbolag i Region norra Skåne har boinflytandeavtal. Det vill säga avtal om att det ska föras en kontinuerlig dialog mellan bostadsbolag och hyresgäster så att hyresgästerna ska informeras och kunna påverka. Hyresgästföreningen företräder alla hyresgäster, inte bara medlemmar. För detta får föreningen en summa pengar, och också ofta för vissa aktiviteter i bostadsområden. För arbetet i Östra Göinge bedömer föreningen att de 2017 behöver 50 000 kronor i boinflytandemedel och 15 000 för aktiviteter.

Läs ocksåGöingehem och Hyresgästföreningen är överens om ny hyra

Vd Henrik Loveby har inga farhågor om att hyresgästerna drabbas eller får mindre inflytande.
– Det tror jag inte. Den dialogen vi har med Hyresgästföreningen kommer att fortsätta och bolaget kommer även fortsatt att bjuda in föreningen till gemensamma aktiviteter där bolaget står för kostnaderna. Vi har även mycket kontakt direkt med hyresgästerna. Det kommer inte att förändras, inte på vårt initiativ i alla fall. Anser Hyresgästföreningen att föreningens verksamhet omfattar även icke-medlemmar så är det en fråga för föreningen själv och inte en fråga för bolaget.

Den främsta orsaken till att pengarnas dras in är enligt Loveby ekonomiska. Bolaget har tittat över sina kostnader, sett vad de får för pengarna och har kommit fram till att detta kan de dra in på.

Annons

I motsatts till Loveby tror Carl-Johan Dahlgren, förtroendevald och ordförande i Hyresgästföreningen Östra Göinge-Osby att de indragna pengarna kommer att försämra hyresgästernas inflytande. Han brukar ordna bostadsmöten och årligen vara med på fyra strukturerade möten med bostadsbolaget, dessutom samla hyresgäster i sitt bostadsområde till olika aktiviteter. Till sitt stöd har han en anställd verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen. Det stödet kommer nu att försvinna, de lokala aktiviteterna förmodligen läggas ner (i alla fall inte kunna inkludera alla hyresgäster) och i värsta fall får den lokala hyresgästföreningen gå i graven.
– Människor ska få komma till tals, mötena är oerhört viktiga. Det är mycket ledsamt att det blev så här, säger Carl-Johan Dahlgren.

Läs ocksåHenrik Loveby blir ny vd vid Göingehem

Också Petra Lundh, som är enhetschef för bostadspolitik och kommunikation, vid Hyresgästföreningen Region norra Skåne ser allvarlig på de indragna medlen, och föreningen ska agera.
– På något sätt kommer vi att gå vidare. Många hyresgäster är oroliga och undrar hur det ska bli. Vi får ha en dialog med ägarna, det vill säga Östra Göinge kommun, säger Petra Lundh.

I årets hyresförhandling skar det sig rejält mellan Hyresgästföreningen och Göingehem och bostadsbolaget strandade förhandlingen. Läs mer om det här.

Annons

Foto Henrik Loveby/beskuren bild: Precious People anges.

Läs ocksåLennart är ensam kvar i hyreshuset som ska rivas men vägrar att flyttaDet har tagit femton år för konstnären Lennart Granberg att inreda lägenheten som han vill ha den. Nu när hela huset ska rivas vill han inte flytta.
Läs också Efter årets rekordhöjning – nu kommer nästa hyressmäll, Lars, 71: ”Ett svek” Värden bröt upp Rogers källarförråd - skulle vårstäda

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.