Annons

Värden måste uppgradera spis

Lysekil Ett trinettkök är inte en spis. En privatvärd i Lysekil måste höja standarden hos en hyresgäst, som också får pengar tillbaka för att det inte redan är gjort.

I går kom hyresnämndens beslut kring ett tvådelat ärende i Lysekil. Det gällde dels en punkt om upprustning i en lägenhet och dels en om återbetalning av hyran till den aktuelle hyresgästen.

Mannen vill få en riktig spis i stället för det befintliga trinettköket, som består av två kokplattor utan ugn. Han krävde också att säkerhetsavståndet mellan spisfläkt och plattor ökar från dagens 40 centimeter och att ytskikt i vardagsrum och hall åtgärdas.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Redan sommaren 2010 gick värden med på att fixa bristerna. Enligt en överenskommelse med Hyresgästföreningen skulle mannen få sänkt hyra med 136 kronor per kvadratmeter och år tills åtgärderna var klara.

Annons

Hyresnämnden tog nyligen upp ärendet och besiktigade då lägenheten. Nämnden konstaterade att ytskikten var åtgärdade. Däremot var säkerhetsavståndet mellan köksfläkt och spisplattor inte fullgott, det ska vara 45 centimeter. Enligt nämnden duger det heller inte med ett trinettkök. För att bostaden ska uppfylla lägsta godtagbara standard ska det finns en spis med ugn. Senast den 30 juni ska värden ha åtgärdat detta.

Eftersom inte alla villkor i förhandlingsöverenskommelsen var uppfyllda ska hyresgästen få tillbaka 3 132 kronor.

Läs ocksåDömd för upplopp vräks efter svartuthyrning - ville ha kvar bostaden för snabbare frigivningEn polisbil i brand och tre maskerade personer som fotar och bär på stenar.

Hyresgästen anser att han utöver det beloppet betalat drygt 11 000 kronor för mycket i hyra, något som värden bestrider. Enligt hyresnämnden har hyresgästen inte kunnat visa att han har rätt till återbetalning av ett högre belopp.

Annons

Beslutet kan överklagas, det ska ske senast 8 maj.

Läs också Så blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt” Belamrade sin lägenhet med saker i flera år – därför får hon ändå bo kvar Hundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräks Skjutning i lägenhet – hyresgäst med bostad i Frankrike sägs upp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.