Annons

Värden med ett eget Graceland i källaren

Östersund Det är inte bara tio hyresgäster som bor i Håkans hus på Stuguvägen i Östersund. Han hyser även in självaste kungen av rock'n'roll - Elvis Presley. Som skulle fyllt 80 jämnt i år.
Foto: Åsa Eriksson
, , , , , , ,

Visst tycker Håkan Göranzon om alla sina hyresgäster, som han också tycks ta hand om väl. Många av dem flyttade in för över 40 år sedan och bor kvar än i dag. Men Håkans absoluta favorit, killen i källaren, har hängt med honom betydligt längre än så.

– Jag hörde Elvis för första gången 1957. Efter det var det kört, säger Håkan Göranzon där han står i sitt eget lilla Graceland, mitt i Jämtland.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Han berättar vidare om ett av sina troligen starkaste minnen i livet.

– Jag gick i sjunde klass. Min bästa kompis hette Eyvind och hans pappa sålde radioapparater. Han hade fått in en ny modell som levererades med en provskiva, ”Jailhouse Rock” med nån som hette Elvis.

Håkan och Eyvind slog sig ner på golvet framför radion. När pickupen la sig till rätta i skivspåret fick de en chock.

Läs ocksåTvå personer omkom i lägenhetsbrand i Östersund: "Fruktansvärt tragiskt"Ett eldhärjat hus och en dam.

– Det bara small till! Vi var helt oförberedda och vi tänkte bara ”va fan är det här?!”. Inte var det Alice Babs i alla fall!

Håkan och Eyvind sprang hem varje rast för att lyssna på skivan på högsta volym. Var de snabba hann de höra den två gånger.

Annons

– Före Elvis fanns ingenting. Han är störst och kommer alltid att vara, säger Håkan, inte med så lite övertygelse.

Läs ocksåOvanligt beslut: Hyrde ut utan tillåtelse - får ändå bo kvarEn delad bild. På den ena en man som tittar in i kameran. På den andra en skylt med airbnb.

Decennier av samlande har nu växt sig till ett museum. Bland rariteterna finns Elvis fem första singlar utgivna av Sun Records, en jacka som burits av Elvis livvakt, nästan tusen skivor och som kronan på verket – Elvis autograf på framsidan av en Playboy.

– De sista tio åren har det spårat ur helt. Det börjar bli ont om plats nu.

Men trots mängden är allt mycket snyggt ordnat. Källarlokalen är inrett som ett kafé och under bordsskivan av glas kan man studera Elvis förstautgåvor närmare i lugn och ro över en kopp kaffe.

– Jag tycker man ska visa upp samlingar, har man dem i lådor är det inget värt för nån, säger Håkan som gärna gläntar på dörren för alla som vill ta sig en titt.

– Det är bara slå en signal. Är jag hemma så öppnar jag upp.

Annons

Men vissa som kommit hit har haft svårt att slita sig.

– Jag minns särskilt en som nästan vägrade gå. Efter sex timmar, halv elva på kvällen, var jag tvungen att säga ifrån.

Håkans samling är något utöver det vanliga och lämnar ingen oberörd.

Och efter dagens besök kan Elvis räkna in ytterligare en till sin fanclub…

Fakta: Elvisfakta

Första inspelningen heter ”My happiness”. Den sista, två månader före hans död 1977, heter ”Moody blue”.

Elvis har sålt mer än någon annan, 1,5 miljarder album. Hittills.

Elvis föddes 1935 och skulle ha fyllt 80 i år.

Läs också Varannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sig Ginzas grundare bygger hyresrätter och får Fåglum att blomstra: "En får ju ha lite roligt!" Tjuv trängde sig in i 87-årings lägenhet på jakt efter mat

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.