Annons

Värden slängde hennes saker

Norrköping Kläder, skor, foton och friidrottsmedaljer. Allt försvann när Hyresbostäder utan förvarning tömde Madeleines förråd och slängde sakerna på tippen.
Foto: Jakob Kindesjö
Hyresbostäder slängde alla saker i Madeleine Gerstigs förråd.

Madeleine Gerstig visar lägenhetsförrådet i källaren på Kungsgatan i Norrköping. Förrådet med nummer 243 var det utrymme som Hyresbostäder gav henne när hon flyttade till sin lägenhet för nästan två år sedan. Men bakom trådgallergrinden står nu någons annans prylar. Hennes egna saker är spårlöst borta.

— När jag upptäckte det blev jag helt förstörd, jag klarade inte av att prata, jag bara grät. Min kompis Anna fick ringa polisen. Jag har fortfarande inte riktigt fattat att allt är borta, säger hon.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Hyresbostäder hade beslutat att ge Madeleines förråd till en annan hyresgäst som flyttat in i huset. De saker som hon förvarade där trodde hyresvärden var övergivet skräp.

— Det var proppfullt, jag hade burit ner halva min garderob där. Det var vinterkläder och 15 par skor som nästan var nya. Böcker från fyra års universitetsstudier. Alla barndomsminnen som foton och friidrottsmedaljer från när jag tävlade som barn, förklarar hon.

Från Hyresbostäder har hon fått höra flera olika förklaringar till vad som inträffat. Att hon hade fel förråd, att det stod olåst, att det varit tjuvar i farten och att det var så skräpigt att det kunde utgöra en brandfara.

Läs ocksåNy satsning ska lyfta utsatta stadsdelar: "Det gäller att spräcka bubblorna"Två män står framför en byggnad i Klockaretorpet centrum.

— Det var låst. Jag har vittnen på att det var låst tre veckor före upptäckten. Visst, det var nog ganska stökigt, men är det ett krav att det ska vara städat i förrådet, vem har det? Det känns inte som om de har någon koll alls på vems förråd som är vems, säger hon.

Enligt Hyresbostäder ska en förrådstömning normalt informeras med uppsatta lappar och föremålen som finns där flyttas och magasineras i cirka en till två månader innan de eventuellt slängs.

— Det finns klara rutiner för hur det ska gå till men de följdes inte i det här fallet. Det är bara att beklaga. Vi ska försöka ersätta hyresgästen för det som har hänt, säger Lars Löfgren, marknadschef på Hyresbostäder.

Annons
Läs ocksåNorrköpingshyror höjs med 5,3 procent: "Inget att bli lycklig över"Hyresgäst och Hyresbostäder i Norrköping

Enligt Löfgren skedde tömningen i samband med att man letade efter ett förråd till en ny hyresgäst. Personalen hittade två olåsta förråd, valde det ena som visade sig vara Madeleines.

— Hade vi gjort rätt där så hade vi kollat vilket förråd som hör till den här lägenheten. Det är en enkel dubbelkoll. Det är så vi ska göra, men det gjordes inte. Det fanns två olåsta, man tog ett av dem, tömde det och erbjöd det till en ny hyresgäst. Det var naturligtvis fel, säger Lars Löfgren.

Madeleine säger att hennes förråd var låst.

— Ja, fast det var det inte. Det blir ord mot ord, men det var tre personer som gick ner där och det här var inte låst. Jag kan inte gå på så mycket annat.

Går det inte att spåra Madeleines saker?

— Det tömdes av en saneringsfirma och de åker till återvinningen och slänger det.

Ni har inte gjort några försök att spåra hennes saker?

— Nej inte vad jag vet i alla fall, säger Lars Löfgren.

Annons

Hyresbostäder har utlovat ersättning för det som har försvunnit, men inte till vilket belopp som helst. Enligt Madeleines uppskattning rör det sig om föremål för 30 000 kronor som försvunnit.

— Det ersätter ändå aldrig det som har funnits där, det är saker som jag aldrig kommer att få tillbaka, säger hon.

Men i ett mejl från Hyresbostäder, som Hem & Hyra tagit del av, anser deras jurist att en lägre ersättning är fullt tillräcklig för Madeleine.

”Även om det förefaller osannolikt att det fanns något av värde i förrådet, efter att det stått olåst en längre tid och att vår personal uppfattat det som fanns där som kvarglömd bråte, vill vi utbetala en summa på 10 000 kronor till dig som ersättning för den uppkomna situationen. Det här är ett mycket bra och frikostigt erbjudande från vår sida och jag hoppas att du tar det, då jag bedömer din möjlighet att få ut ett högre belopp i ett senare skede som minimal.”

 

 

Läs också Anitas värd vill höja hyran med 11 procent: ”Helt orimligt” Löser störningar med samtal: ”Vi tror inte man stör med flit” Flera renoveringar stoppas efter byggfirmans konkurs

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.