Annons

Ägarens förklaring när 100 hyresgäster vräks: “Ökad kriminalitet i fastigheten”

Nyheter På bara några veckor ska lägenheterna utrymmas, annars konfiskeras hyresgästernas ägodelar. Så hotas de boende att flytta på fredag. Men i den komplicerade uthyrningshärvan menar fastighetsägaren att ökad kriminalitet är ett skäl till uppsägningarna.
Foto: Aron Andersson
På Städetvägen i Sollentuna och Fyrspannsgatan i Hässelby ska 100 hyreskontrakt nu sägas upp.

Hem & Hyra har berättat om hur 100 hyresgäster nu vräks med kort varsel från två adresser i Stockholm. Hyresvärden Rent Xpress som de boende skrivit kontrakt med hotar med att behålla depositionen och konfiskera hyresgästernas ägodelar om de inte flyttar ut.

Anledningen är att Rent Xpress, eller TTS Holding AB, inte längre har något avtal som ger dem rätt att hyra ut lägenheterna. För fastighetsägare är egentligen Svenska Nyttobostäder.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Svenska Nyttobostäder hade tidigare ett avtal med Essens of Living kring blockuthyrning av företagslägenheter. Men i stället skrev Essens of Living ett eget avtal med TTS Holding AB/Rent Xpress som sedan hyrt ut lägenheterna till privatpersoner.

När fastighetsägaren Svenska Nyttobostäder insåg detta så sa de upp avtalen med Essens of Living. 

– I hyresavtalet är det strikt reglerat vem lägenheterna får hyras vidare till. Under augusti kom det till vår kännedom att de brutit mot kontraktet och hyrt ut lägenheterna i tredje hand till TTS Holding, eller Rent Xpress. Det har inte vi godkänt. Sedan har de i sin tur hyrt ut till privatpersoner. Egentligen är det ensam anledning till uppsägning redan där, säger Tommy Johansson som är vd för Svenska Nyttobostäder.

Läs ocksåCarolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar"
Tommy Johansson som är vd för fastighetsägaren Svenska Nyttobostäder har sagt upp avtalet med Essens of Living som i sin tur hyrde ut till Rent Xpress då dessa företag enligt honom misskött uthyrningen kraftigt.

Sedan säger han att en ökad kriminalitet i anslutning till de två fastigheterna är ytterligare ett skäl till att avtalen sagts upp.

– I nästa steg har vi, genom tät dialog med polis och myndigheter, sett en kraftig ökning av kriminalitet kopplat direkt till lägenheterna. Det har ökat i ganska stor omfattning i fastigheterna.

Vad är det för kriminalitet det handlar om?

Läs ocksåBodde bland kriminella med skyhög hyra "sonen kom hem med vitt pulver"

– Jag är osäker på exakt vad jag kan kommentera men det handlar om droghandel, prostitution, vapenhandel och olika våldsbrott både inuti och runt lägenheterna. Det gäller självklart inte alla lägenheter men det är en väldig ökning jämfört med normalt, säger Tommy Johansson.

Detta är ändå er fastighet har ni inte ett ansvar för vad som sker där?

Annons

– Det vi gör nu är att vi stärkt upp våra rutiner och kräver till exempel hyresgästlistor från respektive blockuthyrningsbolag. Vi har inte hyrt ut för att det ska nyttjas av privatpersoner utan som företagslägenheter. I fallet med Essens of Living var det till en början tänkt för ukrainska flyktingar.

Enligt hyreslagen har man rätt till tre månaders uppsägningstid vilket är det Hyresgästföreningen hänvisar till – hur ser du på det?

– Nu är inte jag advokat men enligt den rådgivning vi fått, i och med att detta inte är traditionella bostadsavtal, så följer vi de regler som gäller. Utifrån vårt synsätt så är det en korrekt uppsägningstid som skett i förhållande till vår hyresgäst.

Hur ser du på hoten från Rent Xpress om att konfiskera hyresgästers ägodelar?

– Det kom till min kännedom för bara en kort stund sedan, att det gått ut sådan information. Vi följer förstås gällande lagar och regler och ser verkligen allvarligt på sådant här. Både underliggande hot och direkta hot är inget man över huvud taget ska behöva bli utsatt för oavsett hyresförhållanden. Vi rekommenderar hyresgäster att polisanmäla eventuell brottslighet.

Kommer ni kunna erbjuda några av hyresgästerna som drabbas en lösning?

– Vi kommer inte att erbjuda privatpersoner boende direkt, men vi pratar med respektive kommun om det går att lösa på något sätt. Det hade så klart känts skönt. Men som sagt, i vår verksamhet ingår inte att hyra ut på det sättet, men vi vill gärna bidra till en konstruktiv lösning. Även Essens of Living har erbjudit ersättningslägenheter där det är möjligt.

På Fyrspannsgatan 162 i Hässelby ska ett stort antal lägenheter tömmas på fredag.

Essens of Living: ”Svenska Nyttobostäder har vetat hela tiden”

När Hem & Hyra når Essens of Livings vd Christer von Essen bekräftar han till viss del Svenska nyttobostäders beskrivning av kriminalitet på adresserna och en oseriös uthyrning från TTS HOLDING/Rent Xpress. Enligt honom var det en nödlösning att hyra vidare till TTS Holding men att den vid tidpunkten inte var särskilt kontroversiell. 

– Detta har, är jag ledsen att säga, Svenska Nyttobostäder vetat om hela tiden. Sedan är det så att Rent Xpress hyr på andra ställen också, via Svenska Nyttobostäder. Sedan har TTS väldigt grovt misskött sig och hyrt ut via Airbnb och alla möjliga olika vägar. Det har varit stökigt med kriminell verksamhet och att de inte betalt hyror till oss. Så det var ett gemensamt beslut att avsluta hyresavtalet med Svenska Nyttobostäder. Vi var överens om att det inte var bra för någon.

Så att ni brutit mot avtalet gentemot Svenska Nyttobostäder håller du inte med om?

Annons

– Jag håller inte med om den beskrivningen. Vi har hyrt ut enligt avtal och de har också varit medvetna om och godkänt den avtalspartner som vi har haft.

Svenska Nyttobostäder: ”Det stämmer inte”

Men när Hem & Hyra åter ringer upp Svenska Nyttobostäders vd Tommy Johansson vidhåller han att de inte känt till att Rent Xpress varit en del i hyreskedjan.

– Det stämmer inte. Vi har inte haft vetskap om att det förekommit någon uthyrning mot privatpersoner över huvud taget, säger Tommy Johansson.

Men har ni känt till hyresförhållandet gentemot Rent Xpress?

– Nej, inte mig veterligen.

Om Rent Xpress även hyr ut på andra adresser hos Svenska Nyttobostäder så har det även då skett via mellanhand säger han.

– De har ingen verksamhet hos oss över huvud taget. Har de hyrt så har de hyrt på samma sätt som här i tredje hand och har vi upptäckt det så har vi även där vidtagit åtgärder. Vi har aldrig haft direkt kontakt med det här bolaget, säger Tommy Johansson.

Hem & Hyra har sökt Rent Xpress.

Läs också Skandalvärden Rent Xpress i konkurs: ”Finns inga pengar i bolaget” Efter massvräkningarna: Lurade hyresgäster kan inte rikta krav mot fastighetsägaren Efter massvräkningarna: Företagslägenheter blir vanliga hyresrätter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.