Annons

Skandalvärden Rent Xpress i konkurs: ”Finns inga pengar i bolaget”

Nyheter Hyresvärden Rent Xpress sätts i konkurs – på ägaren Thomas Tranevings egen begäran. Det finns, enligt honom, inga medel i bolaget att betala skulderna med. Vart pengarna som över 100 hyresgäster betalat in i hyra och deposition tagit vägen är oklart.
TTS holding, Rent Xpress, konkurs, massvräkningar
Foto: Getty
På egen begäran. Skandalbolaget Rent Xpress försätts i konkurs. På ägarens egen begäran.

”Jag får härmed ansöka om att tingsrätten försätter TTS holding i konkurs. Grunden härför till att bolaget saknar medel att betala sina skulder allteftersom de förfaller till betalning. Bolaget är på obestånd och detta bedöms inte vara tillfälligt”.

Med dessa rader inleder Thomas Traneving, ägare till TTS holding, vardagligt kallat Rent Xpress, ansökan om att hans bolag ska försättas in konkurs. Tingsrätten har beslutat att bifalla ansökan.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

100 hyresgäster kastades ut

Rent Xpress var huvudaktören i vår granskning ”massvräkningarna” där Hem & Hyra berättade om att närmare 100 hyresgäster i Hässelby strand i västra Stockholm och Häggvik i Sollentuna, blev utkastade med några veckors varsel.
Bakgrunden är en härva där Rent Xpress agerade mellanhand, misskötte urvalet av hyresgäster och tog in människor med kriminell bakgrund. Snart uppstod problem med narkotika, prostitution och polisrazzior i husen.

Blockuthyrningens baksida. Kulhål i väggen och förtejpade fönsterrutor är kvar från sommarens skottlossning
Kulhål i fasaden. En sommarnatt 2022 avlossades flera skott in i en lägenhet som Rent Xpress hyrt ut. Några av kulorna träffade fasaden.

Efter en skottlossning in i en lägenhet i Häggvik sade fastighetsägaren Svenska Nyttobostäder upp blockhyresavtalet med den första mellanhanden för 98 lägenheter. Då rasade korthuset. Det var då som hyresgästerna fick veta att de hyrde i tredje hand av Rent Xpress – och de ställdes på gatan. Andra kontrakt som Rent Xpress hade som gav dem möjlighet att agera mellanhand avslutades också.

Blåsta på depositionen

De allra flesta av Rent Xpress närmare 100 hyresgäster i Hässelby strand och Sollentuna hade betalat en månads deposition, omkring 10 000 kronor, för de cirka 20 kvadratmeter stora lägenheterna. Ingen av de 30-talet hyresgäster vi tidigare talat med har fått tillbaka sin deposition. Vi har även pratat med hyresgäster som tidigare hyrt av Rent Xpress i andra fastigheter. Inte heller de har fått tillbaka sin deposition.

Samma sak gäller de hyresgäster som fått beslut i hyresnämnden att de ska få tillbaka överhyra. De har inte heller fått tillbaka några pengar.

Annons
Robin Brådhe, Rent Xpress, TTS holding, blåst på deposition. massuppsägningarna
Blåst på boende och deposition. Småbarnspappan Robin Brådhe är en av alla hyresgäster som inte fått tillbaka sin deposition. I hans fall rör det sig om närmare 20 000 kronor.

I Rent Xpress senaste årsredovisning, som sträcker sig mellan 1 juli 2021 och 30 juni 2022, så hade bolaget en omsättning på över 25 miljoner kronor. Vinsten före skatt och bokslutsdispositioner uppgick till över 1,8 miljoner kronor. Nu är alltså bolaget satt i konkurs.

Kronofogden: Bolaget är tömt och dumpat

Vart har pengarna tagit vägen? Kronoinspektör Karl Boman har tidigare utrett bolagets tillgångar. Då fanns sammanlagt 7000 kronor på ett konto. Vart alla hyror och depositioner tagit vägen har inte gått att klarlägga.

– Pengar har försvunnit ur bolaget på ett sätt som inte går att förklara. Jag bedömer bolaget som tömt och dumpat, säger Karl Boman.

Advokat Marie Fredborg har utsetts till konkursförvaltare. Det är Rent Xpress ägare som själv föreslagit henne.

– Jag kan inte säga varför jag blivit föreslagen. Ibland blir man det. Jag ska undersöka vilka skulder och tillgångar som finns i bolaget vid tillfället för konkurs. I mitt uppdrag ingår även att rangordna de som bolaget har skulder till och se om det finns något att utmäta, säger Marie Fredborg.

Annons
Läs ocksåEfter massvräkningarna: Företagslägenheter blir vanliga hyresrätterFredrik Arpe,tf vd, Svenska Nyttobostäder

Kronoinspektören som tidigare utrett bolaget menar att det försvunnit pengar ur bolaget på ett sätt som inte går att förklara. Vad gör du om du kommer till samma slutsats?

– Då kommer jag att prata med bolagets tidigare ställföreträdare. Det kan bli aktuellt att polisanmäla, det görs ganska ofta. Ofta för att bokföringen inte är korrekt. Men jag kan inte säga någonting om vad som hänt i den här konkursen nu.

Hem & Hyra har utan framgång sökt Thomas Traneving för en kommentar.

Läs ocksåAlla blev uppsagda – har fortfarande inte fått tillbaka deposition: ”Risk för konkurs”Orimlig hyra, Alban Dautaj, Felicia Grönlund

Han fortsätter att via sitt nya företag Rent Flat Europe att via Marketplace och andra kanaler hyra ut lägenheter till mycket hög hyra, ibland med deposition som krav.

Rentflat, medlemskap, traneving, bluff
Mycket tveksamma villkor. Ägaren till Rent Xpress har ett nytt bolag. Även där erbjuds hyreskontrakt till mycket tveksamma villkor. Kostsamma medlemskap och upp till 8000 kronor i avgift vid kontraktsskrivning är några av exemplen. Dessutom krävs även här ofta en månadshyra i deposition.

Läs också Jasper har inte fått tillbaka sin deposition efter två månader: ”Vi kommer betala tillbaka” Efter massuppsägningarna – nu polisanmäls värdarna Massuppsägningarna: Adnan och ettåriga dottern vet inte vart de ska ta vägen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.