Annons

Efter massvräkningarna: Lurade hyresgäster kan inte rikta krav mot fastighetsägaren

Nyheter Det är ingen idé att rikta krav mot mellanhanden som agerat hyresvärd. Han håller sig undan och är på väg att begäras i konkurs. Ett nytt beslut i hyresnämnden slår fast att hyresgäster drabbade av de så kallade massvräkningarna inte heller kan kräva tillbaka överhyra och deposition av fastighetsägaren. Men beslutet kommer att överklagas.
På Södra Häggviksvägen har ett kvarter med 449 små lägenheter byggts framför kommunhuset.
Foto: Kristina Sahlén
Ingen överhyra i retur. Via företaget Orimlig hyra har en hyresgäst som hyrt av skandalbolaget Rent Xpress att få tillbaka överhyra direkt från fastighetsägaren Svenska Nyttobostäder. Men hyresnämnden i Stockholm avslår ansökan. På bilden Svenska Nyttobostäders hus i Sollentuna där hyresgästen bodde när han blev uppsagt med några veckors varsel.

Månaderna går och de närmare 100 hyresgäster drabbades av massvräkningarna i Häggvik i Sollentuna och Hässelby strand i höstas har ännu inte sett till några pengar i retur. Varken för depositionen på i vanliga fall omkring 10 000 kronor, eller för överhyror som tagits ut av mellanhanden TTS holding, ofta även kallat Rent Xpress. Beslut i hyresnämnden följs inte. Bolaget är på väg att begäras i konkurs och ägaren Thomas Traneving håller sig undan både hyresgästernas krav och konkursförhandling. Samtidigt fortsätter han att agera mellanhand och hyra ut bostäder till mycket hög hyra och tveksamma villkor via det nya företaget Rentflat Europe AB, som Hem & Hyra rapporterat om tidigare.

Krav direkt mot fastighetsägaren

Via företaget Orimlig hyra har en hyresgäst riktat sitt krav på drygt 10 000 kronor direkt till fastighetsägaren Svenska Nyttobostäder. Det har förelegat en intressegemenskap mellan fastighetsägaren och Rent Xpress som syftar till att runda de rättigheter som hyreslagen ger, menar hyresgästen.

Blockuthyrningens baksida. Plötsligt annulleras 98 hyreskontrakt. Rent Xpress, TTS holding, massuppsägningarna
Uppsagd med några veckors varsel. Den här lappen fick hyresgästen som hyrt av skandalbolaget Rent Xpress.

I en dom från Högsta domstolen som kom i slutet av förra året slås fast att det rådde ett bulvanförhållande mellan fastighetsägaren och en mellanhand. Det gällde en lägenhet på Östermalm som hyrts av en amerikansk affärsman och som han betalat 23 000 kronor i månaden för, mer än dubbelt så mycket som bruksvärdet. Affärsmannen fick rätt att bo kvar med samma rätt i förhållande till fastighetsägaren som om fastighetsägaren hade hyrt ut lägenheten till affärsmannen.

Annons

Frågetecknen inte utredda

Men domen betyder inte att de rättsliga frågetecknen kring uthyrning via mellanhänder är utredda. I det aktuella ärendet i hyresnämnden har hyresgästen via Orimliga hyra riktat sitt krav på återbetalning direkt mot fastighetsägaren Svenska Nyttobostäder. Men den paragraf som Orimlig hyra använder går inte att använda för att för det ändamålet, anser hyresnämnden. Fel, tycker Alban Dautaj, jurist på Orimlig hyra som drivit ärendet.

– Om det här beslutet står fast även i hovrätten så får hyresgästerna söka återbetalning som om de vore förstahandshyresgäster. Det innebär att om det finns en framförhandlad hyra i huset kan hyresgästerna få tillbaka pengar långt tillbaka i tiden. Finns det inte någon förhandlingsordning, vilket ofta är fallet i hus med mellanhänder, går det inte att få tillbaka någonting, säger Alban Dautaj på Orimlig hyra.

Annons
ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Även Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen region Stockholm, tycker det är bra att hovrätten prövar ärendet.
– Beslutet i hyresnämnden visar att HD-domen från i vintras inte rätat ut alla frågetecken. Upplägget som gjorts i Svenska Nyttobostäders hus är ett bulvanupplägg för att beröva hyresgästerna grundläggande konsumenträtt. Fastighetsägaren ska inte kunna tjäna pengar på att anlita en mellanhand, säger Bengt Öhman.

Blockuthyrningens baksidor
Läs också Kvinna i sexrummare vräks - har 90 000 kronor i hyresskuld Hyresgäster dras till domstol när värdar strandar hyresförhandlingar Bodde bland kriminella med skyhög hyra "sonen kom hem med vitt pulver" Tidigare äldrebostäder hyrs ut dyrt till desperata – ”bättre att bo på gatan” Tog 7 000 kronor i hyra för ett rum – nu krävs värden på 59 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.