Annons

Värmefakturor på tusentals kronor

Grums 50 hyresgäster i Grums har fått fakturor på fjärrvärme för flera tusentals kronor efter ett ägarbyte. Den tidigare hyresvärden har dessutom lagt på en extra avgift.

Ett 50-tal hyresgäster i Grums har lagom till sommarsemestern fått fakturor på flera tusentals kronor efter ett ägarbyte. 

Hyrorna är kallhyror med ett speciellt avtal för fjärrvärmen som innebär att hyresgästerna betalar samma avgift hela året och en avstämning görs på hösten. Beroende på hur mycket värme som använts under året, har vissa fått tillbaka och andra fått betala in skillnaden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men ett ägarbyte i februari har medfört att den tidigare hyresvärden Hans Holm fakturerat sina tidigare hyresgäster för värmeanvändandet under vintern.

Eftersom mer värme används då än på sommarhalvåret har hyresgäster som Hem & Hyra varit i kontakt med fått fakturor på mellan 4- och 6000 kronor.

– Jag har fått en faktura på 4200 kronor. Det är mycket pengar och jag kan bara tänka mig hur det är för dem som har småbarn som kanske haft mer värme på än jag under vintern, säger en hyresgäst som Hem & Hyra talat med.

Läs ocksåFettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bortTill vänster en fettklump i Norrköping som väger över 40 ton. Till höger Andreas Ahnström, Tekniska verken, som inspekterar i en pumpstation.

Dessutom har Hans Holm höjt priset med tio öre per kilowatt – utan att meddela vare sig Hyresgästföreningen eller hyresgästerna.

Annons

– Det kanske inte låter så mycket med tio öre, men det blir en hel del. I mitt fall är det närmare 700 kronor. För mig känns det som en extra hyreshöjning utan att jag vetat om den, säger hyresgästen.

Hans Holm som tidigare ägde fastigheterna säger att han nu för samtal med den nya hyresvärden om problemet går att lösa.

Läs ocksåKameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljanI förgrunden syns en stekpanna på en spis. Bakom den syns en kvinna i rutig skjorta som stödjer sig med ena armen mot köksbänken. I bakgrunden syns en man so sitter vid ett bord.

– Det är inget fel som begåtts utan det är en vanlig preliminärdebitering med bara vinterkostnaden – och då blir det dyrt. Och det är klart det är bekymmersamt för hyresgästerna att få ut sådana här stora fakturor. Jag pratar med den nya ägaren om hur vi ska lösa det. Men jag vet inte hur än, säger Hans Holm.

Du har dessutom höjt priset med tio öre per kilowatt. Vad kommer det sig?

– De har haft samma taxa sedan 2007. a men då ska du veta att jag har haft samma taxa sedan 2007. Så 10 öre är inte mycket.

Annons

Men vanligtvis brukar man ju betala taxan som fjärrvärmebolaget tar. Varför har du tagit ut en egen kostnad?

– Det är administrativa kostnader. Jag läser ju av mätarna, sköter fakturor och jag tar kreditrisken. Och eftersom jag inte höjt på nio år så tyckte jag att det var dags.

Uppdatering: Backar från värmefakturor

Läs också SBB:s hyresgäster i Ulricehamn: "Skäms när vi får besök" Spillvärme från gruvan blir värme och varmvatten Klart med ägarbyte för tvångsförvaltat hus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.