HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Värmen kan stängas av på Toppstigen

Sundsvall Tvångsförvaltaren Fastighets Competens kämpar för att hålla fordringsägarna stången. Men skulderna växer och senast i maj klipptes elen på grund av obetalda räkningar. Nu är det risk för att hyresgästerna på Toppstigen blir utan värme.

Hyresintäkterna räcker inte till. Tvångsförvaltaren Fastighets Competens har inga resurser och fordringsägarna står på kö och trampar i farstun.

I maj tappade E.ON tålamodet och klippte strömmen och krävde en deposition på 200 000 kronor för att slå på den igen.

Läs ocksåHyresgäster är utan värme och varmvatten: ”Det är en mycket komplicerad situation”Bild på hus och jurist

Då lyckades Niclas Holm på Fastighets Competens få ihop slantarna inom bara några timmar, bland annat genom att gräva i sitt eget bolags fickor. Men nu hotas bostadsområdet av avstängning igen – den här gången är det Sundsvall Energi som tröttnat och om inte räkningarna betalas före onsdag kan värmen komma att stängas av.

– Det finns så mycket gamla skulder och det är jättesvårt att få rätsida på ekonomin. Det kommer nya räkningar hela tiden och jag håller just nu på att ringer runt till fordringsägare för att försöka göra upp avbetalningsplaner, säger Niclas Holm på Fastighets Competens.

Företaget, som har skött om husen åt ägarna Nor i Sundsvall i ett år, åtog sig uppdraget som tvångsförvaltare i april. Det innebär att de ansvarar för att hålla kvarteret i så bra skick som det är möjligt med de pengar de får in i hyror. Vilket har visat sig vara ett alltmer krävande uppdrag.

Läs ocksåFörsvunnen värd riskerar höga viten: "Tämligen akut ärende"

Tänker ni kasta in handduken om det forsätter så här?

– Visst finns det en gräns, men jag kommer att försöka in i det sista. Det är bedrövligt och fruktansvärt orättvist att hyresgäster som sköter sig och betalar hyran ska behöva ha det så här. Men vi ska försöka reda ut det här och vi står kvar som förvaltare, säger Niclas Holm.

Utländska investerare från bland annat Australien och England som satsat pengar i fastighetsbolaget besökte området för en månad sedan. De ville med egna ögon se vart deras pengar tagit vägen. Niclas Holm gav dem en guidad visning i förhoppning om att de skulle vilja skjuta till mer pengar.

Läs ocksåDärför drabbas Ann-Charlotte, 71, så hårt när hettan slår till

– Men jag har inte hört av dem sedan dess. Jag vet ingenting!

En försäljning skulle kunna lösa problemen och trygga tillvaron för hyresgästerna. Och det finns åtminstone en potentiell investerare – den ständigt aktuella fastighetskungen Stig Svedberg på Tvättbjörnen.

– I första hand är jag intresserad av att förvalta husen, och det var synd att vi inte fick den möjligheten redan från början eftersom vi har lång erfarenhet och vet vad vi ger oss in på när det gäller tvångsförvaltning, säger han.

Men är du även intresserad av ett köp?

– Ja.

Till vilket pris?

– Det blir i så fall en senare fråga.

Läs också Ditt hem: snart en värmefälla – men få värdar gör något åt det Ditt hem blir en bastu - så slår framtidens värmeböljor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.