HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Värmländsk kommun vägrar ordna boende till psyksjuk

Värmland En kommun i södra Värmland vill inte ordna bostad åt en uppsagd svårt psykisk hyresgäst. Kommunen menar i stället att det är personens förordnade förvaltare som ska göra det.

Personen är psykiskt sjuk på ett sätt som gör att hyresgästen genom domstol har fått en förvaltare utsedd till sig som sköter underskrifter, ekonomi och hyresinbetalningar. Tidigare kallat ”omyndigförklarad”.

Det kommunala bostadsbolaget har efter upprepade hot och störningar sagt upp hyresgästen, som hotas stå utan bostad från och med sista april.

Läs ocksåBröderna Kopp vräks – lägenheter ska bli bröllopssviterBröderna Kopp sitter i solen på trädäcket bara ett stenkast från Kalmarsund.

Nästa vecka ska ärendet avgöras i hyresnämnden i Karlstad. Enligt handlingarna framgår det att det kommunala bostadsbolaget aldrig kontaktade hyresgästens förvaltare, utan lät hyresgästen själv skriva under uppsägningen. En namnteckning som inte är juridiskt bindande menar förvaltaren i ett brev till hyresnämnden.

Kommunen lägger dessutom över ansvaret på förvaltaren att ta fram en ny bostad. Ett ansvar som enhetschefen Vanesa Blanco på Överförmyndarnämnden i samverkan, menar är en felaktig tolkning.

– För mig är det självklart att kommunen har ansvar framförallt för just den här sortens hyresgäster. Det är en otroligt utsatt person som behöver hjälp att få en trygg bostadssituation, säger hon.

Läs ocksåJessica får städhjälp av hemtjänsten – värden ville vräka henne: "Inte städat alls"Kvinna som står lutad mot en vägg och tittar in i kameran.

Hon menar att konsekvenserna av tolkningen är bortom all rimlighet.

– Om huvudmannen blir vräkt och hamnar på gatan, vems är då ansvaret? Vi är ingen social myndighet utan en förvaltare har ansvar för att hyran betalas in, för att se till att personen står i bostadskö och att skriva på kontrakt. Därför är det konstigt att kommunen lägger över även ett materiellt ansvar på förvaltaren. Det innebär ju i förlängningen att förvaltare har skyldighet att ha personen inneboende hos sig om de blir av med bostad, säger Vanesa Blanco som nu kommer att ta kontakt med kommunen.

Vad händer om ni inte hittar en bostad åt personen?
– Personen är omhändertagen på annat vis nu och kommer inte bli lämnad på gatan men det är ingen långsiktig lösning, säger Vanesa Blanco.

Läs ocksåNu vågar Anastasiia bjuda hem sonens kompisar igen

Hem & Hyra har utan framgång sökt socialförvaltningens chef i den aktuella kommunen.

Läs också Svalt intresse för statliga pengar – men Uppsala ger Bostad först en ny chans Från hot till Kronofogden – då kan du bli vräkt och så går det till

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.