Annons

Värmländsk kommun vägrar ordna boende till psyksjuk

Värmland En kommun i södra Värmland vill inte ordna bostad åt en uppsagd svårt psykisk hyresgäst. Kommunen menar i stället att det är personens förordnade förvaltare som ska göra det.

Personen är psykiskt sjuk på ett sätt som gör att hyresgästen genom domstol har fått en förvaltare utsedd till sig som sköter underskrifter, ekonomi och hyresinbetalningar. Tidigare kallat ”omyndigförklarad”.

Det kommunala bostadsbolaget har efter upprepade hot och störningar sagt upp hyresgästen, som hotas stå utan bostad från och med sista april.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Nästa vecka ska ärendet avgöras i hyresnämnden i Karlstad. Enligt handlingarna framgår det att det kommunala bostadsbolaget aldrig kontaktade hyresgästens förvaltare, utan lät hyresgästen själv skriva under uppsägningen. En namnteckning som inte är juridiskt bindande menar förvaltaren i ett brev till hyresnämnden.

Kommunen lägger dessutom över ansvaret på förvaltaren att ta fram en ny bostad. Ett ansvar som enhetschefen Vanesa Blanco på Överförmyndarnämnden i samverkan, menar är en felaktig tolkning.

Annons

– För mig är det självklart att kommunen har ansvar framförallt för just den här sortens hyresgäster. Det är en otroligt utsatt person som behöver hjälp att få en trygg bostadssituation, säger hon.

Läs ocksåHyresgästen "stoppade huvudet i sanden" - är skyldig värden över 100 000 kronorUppsägning av hyresavtal och tingsrätten i Linköping.

Hon menar att konsekvenserna av tolkningen är bortom all rimlighet.

– Om huvudmannen blir vräkt och hamnar på gatan, vems är då ansvaret? Vi är ingen social myndighet utan en förvaltare har ansvar för att hyran betalas in, för att se till att personen står i bostadskö och att skriva på kontrakt. Därför är det konstigt att kommunen lägger över även ett materiellt ansvar på förvaltaren. Det innebär ju i förlängningen att förvaltare har skyldighet att ha personen inneboende hos sig om de blir av med bostad, säger Vanesa Blanco som nu kommer att ta kontakt med kommunen.

Annons

Vad händer om ni inte hittar en bostad åt personen?
– Personen är omhändertagen på annat vis nu och kommer inte bli lämnad på gatan men det är ingen långsiktig lösning, säger Vanesa Blanco.

Läs ocksåHos kommunala Förbo blir du spärrad för dåliga referenser – i tio år: ”Inte proportionerligt”

Hem & Hyra har utan framgång sökt socialförvaltningens chef i den aktuella kommunen.

Läs också Peter fick en psykos – spärrad i tio år från att söka lägenheter i fyra kommuner Kvinna hittades inlåst i förråd – nu vräks en man i huset Flera års slarv med hyran och varningar om uppsägning – så räddades ändå kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.